Zanimljivosti

Penzionisana nepalska boginja krenula u školu

Penzionisana nepalska boginja krenula u školu
Foto: Ilustracija | Penzionisana nepalska boginja krenula u školu

Matina Šakja imala je svega tri godine kada su je uzeli od roditelja i proglasili novom živom boginjom, a njena prijestonica je bila stara, istorijska prijestonica Nepala.

Nakon devetogodišnje vladavine, ali i izolovanosti od ostatka svijeta, Matina je krenula u školu,  obučena u školsku uniformu, bez teške šminke koju je nosila devet godina. Matina se nije razlikovala od ostalih učenica. Ona pohađa "Green Peace" školu u Katmanduu.

Ipak, da je ostavila traga u nepalskoj javnosti, svjedoči i to da su joj školske drugarice priredile poseban doček jer je ipak riječ o bivšoj boginji, koja je u narodu poznata i kao kumari.

"Zaista smo uzbuđeni što je tu sa nama, što će ići u našu školu. Učinićemo sve da joj olakšamo taj prelaz, da se što lakše prilagodi novom okruženju", kaže Pema Jonjan, direktorka škole.

Kumari se postaje uglavnom s tri godine i djevojčica koja bude izabrana za živu boginju obično živi u palati u srcu poznatog hrama i smatra se otjelovljenjem hindu boginje Taleju. Hram i palatu napušta samo 13 puta godišnje i to posebnim danima, kada vjernici dolaze da je posjete i pozdrave.

S obzirom na to da je stalno u hramu, znači da kumari ne može normalno pohađati školu sve dok joj ne istekne mandat, tj. sve dok se ne penzioniše.

Ipak, Matina je bila specifičan slučaj jer je prema odredbi Vrhovnog suda iz 2008. godine odlučeno da kumari može imati privatno obrazovanje, pa je tako Matina bila prva boginja kojoj su privatni tutori dolazili u hram i podučavali je. Njen otac Pratap Man Šakja kaže da je uvjeren da će se njegova kćerka uspješno prilagoditi novom životu:

"Ova škola je izuzetno dobra, a i okruženje je dobro, tako da se nadamo da će biti dobar učenik", kaže Pratap.

Matina je napustila svoj dom 2008. godine, a u hramu su je čuvali posebno određeni čuvari. Penzionisala se tek prošlog mjeseca kada je ušla u pubertet, kao što radi svaka kumari.

Inače, prema nepalskoj tradiciji, svaka kumari mora da vodi porijeklo iz zajednice Nevar, koja predstavlja autohtonu zajednicu u dolini Katmandu. Inače, kumari na sanskritu znači princeza, mada je mnogi smatraju boginjom.

Kumari je ta koja spaja elemente hinduizma i budizma i ono što je najvažnije jeste da kumari predstavlja tri bivše kraljevske doline; Katmandu, Patan i Baktapur. Ova tradicija živih boginja nekada se blisko povezivala sa kraljevskom porodicom. Inače, sama praksa izbora kumari našla se na udaru kritike zaštitnika dječjih prava jer najljepše godine djetinjstva provode u izolaciji, bez ikakvog formalnog obrazovanja.

Inače, nakon što je Matini istekao mandat, nju je prošlog mjeseca zamijenila trogodišnja Trišna, koja će narednih devet godina provesti u ovom hramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije