Zanimljivosti

Zdravstveno osiguranje plaćaju otpadom

Zdravstveno osiguranje plaćaju otpadom
Foto: The Guardian | Zdravstveno osiguranje plaćaju otpadom

Kako bi pokazali i dokazali da osnovna zdravstvena zaštita ne mora biti skupa, te da reciklirani otpad ima vrijednost, jedan indonežanski preduzetnik je došao na ideju da siromašnima dozvoli da svoju mjesečnu ratu za zdravstvenu zaštitu plaćaju otpadom!

Riječ je o osiguravajućoj kući pod nazivom "Garbage Clinical Insurance" na čijem čelu se nalazi Gamal Albinsaid, kojem su svi predviđali propast. Međutim, ova šema zdravstvenog osiguranja traje već sedam godina i predstavlja jedinstven model. O popularnosti ove ideje svjedoči i podatak da se ovaj model proširio i na ostatak Indonezije. Inspirisani željom da dopru i do najsiromašnijih, te i njima obezbijede osnovnu zdravstvenu zaštitu širom zemlje, Gamal je odlučio da objavi priručnik o osnivanju sličnih osiguravajućih kuća, koji je podijelio besplatno, umjesto da zaštiti svoju inovaciju.

Gamal, koji je istovremeno CEO jedne poznate osiguravajuće kuće "Indonesia Medika", pokrenuo je ovu "filijalu za siromašne" 2010. godine. Njegova osnovna ideja vodilja bila je zabrinutost zbog izuzetno malog budžeta za zdravstvenu zaštitu, i tražio je način da i siromašni dobiju to pravo. Procjenjuje se da čak 60% Indonežana nema nikakvo zdravstveno osiguranje jer ga jednostavno ne mogu platiti. Gamal je počeo da razmišlja i shvatio da je otpad dostupan svima.

"Došli smo u situaciju da bolesni ne mogu otići na bolničko liječenje jer jednostavno nemaju novca. Onda sam počeo da razmišljam; ako nemaju novca, šta im je dostupno? Shvatio sam da je otpad dostupan svima i odlučio da prihvatim otpad kao finansijsku garanciju za te ljude", kaže Gamal.

"U zemlji od 200 miliona ljudi, njih 60% nema zdravstveno osiguranje. Istovremeno, gradovi poput Malanga dnevno imaju čak 55.000 tona smeća za odvoz, a samo polovinu tog smeća uspiju odvesti. Dakle, jednim potezom smo riješili problem zdravstvenog osiguranja i gomilanja smeća", kaže Gamal.

Kako bi imali pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, članovi "Garbage Clinical Insurancea" moraju prikupiti oko tri kilograma otpada koji se može reciklirati; plastike, metala, pa čak i organskog otpada. Ta tri kilograma koštaju 11.759 rupija, što im omogućava osnovnu zdravstvenu zaštitu. Osiguravajuće društvo ima čak i tim volontera koji obučavaju osiguranike koju vrstu otpada treba da prikupljaju.

Oko 2.000 osiguranika "Garbage Clinical Insurancea" ima pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti u tri klinike: dvije u Malangu i jednoj u Džakarti.

"Ljudi su ranije vjerovali da je zdravstvena zaštita preskupa, a otpad bezvrijedan. Sada smo im pokazali kako taj otpad može biti vrijedan, i šta im sve može omogućiti", kaže Gamal.

(The Guardian)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije