BiH

Brisel očekuje da Srpska ne usvaja izborni zakon

Brisel očekuje da Srpska ne usvaja izborni zakon
Foto: Pixabay | Brisel očekuje da Srpska ne usvaja izborni zakon

BRISEL – Peter Stano, portparol Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednost, izjavio je da od rukovodstva Republike Srpske očekuje da obustave zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i takozvanim stranim agentima.

Stano u svojoj izjavi navodi da Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Podsjetio je da Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

"Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već nedvojbeno naglašavala", istakao je Stano.

On je naglasio da nakon prošlomjesečne odluke Evropskog savjeta o otvaranju pristupnih pregovora, Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući Republiku Srpsku, da napravi iskorake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem.

"Odluka Evropskog savjeta je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji", dodao je Stano.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je utvrđen dvni red sa šest tačaka, a poslanici su usvojili prijedlog da se o Prijedlogu izbornog zakona Republike Srpske raspravlja kao o posljednjoj tački dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije