BiH

Cvjetinović: Srpskim posmatračima iz Srebrenice prijećeno batinama

Cvjetinović: Srpskim posmatračima iz Srebrenice prijećeno batinama
Cvjetinović: Srpskim posmatračima iz Srebrenice prijećeno batinama

SREBRENICA - Srpskim posmatračima iz Srebrenice onemogućavan je pristup biralištima i prijećeno na biračkim mjestima u FBiH, gdje su Bošnjaci u odsustvu glasali za ovu opštinu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare srpskih predstavnika uključenih u izborni proces u ovoj opštini.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović rekao je da su posmatrači ove stranke zabilježili i u zapisnike na biralištima upisali bezbroj nepravilnosti koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH trebalo da razmatra i reaguje, ali to nije učinjeno.

"Da bi se skrenula pažnja sa tih nezakonitih radnji, izbornih manipulacija i neugodnosti koje su srpski posmatrači doživjeli na tim biralištima gdje su im upućivane otvorene prijetnje batinama nakon zatvaranja birališta, akcenat je dat uz orkestriranu medijsku pažnju na izborni proces i traženje propusta na biralištima u Srebrenici", ocijenio je Cvjetinović.

On je rekao da nekim postupcima CIK BiH izlazi iz okvira svojih nadležnosti, te pozvao članove da se posvete svom poslu u okviru propisa koji su jasno definisani.

"Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u praćenju izbornih procesa došao sam do zaključka da CIK nastoji da omogući ponavljanje izbora na nekim biračkim mjestima i onemogući pobjedu zajedničkog srpskog kandidata za načelnika srebreničke opštine Mladena Grujičića", ocijenio je Cvjetinović.

On je najavio da će SDS uložiti novu žalbu zbog manipulacija i nezakonitosti na izborima za Srebrenicu u FBiH i zbog onemogućavanja većem broju lica sa invaliditetom da glasaju jer nije bio formiran mobilni tim da se tim osobama omogući glasanje, dodavši da je mnogo više takvih lica srpske nacionalnosti, nego Bošnjaka u ovoj opštini.

Cvjetinović kaže da je sva "vika i galama" prethodnih dana bila usmjerena na Srebrenicu da se skrene pažnja sa propusta na biralištima u Federaciji BiH za Srebrenicu, te ističe da CIK BiH i bošnjačka politička rukovodstva iz Sarajeva nastoje da dovedu u pitanje izbore u Srebrenici s ciljem da se oni ponove i po svaku cijenu onemogući pobjeda srpskog kandidata za načelnika.

Posmatrač Aleksandar Petrović kaže da mu prvo nije dozvoljeno da pristupi biračkom mjestu u Živinicama, gdje je trebalo da bude posmatrač, te da je kasnije uočio da se izborni listići unose i iznose i da se radilo o pripremljenoj sistematskoj izbornoj krađi.

"Pojavili su se posmatrači, kako nam je rečeno takozvanog 'Prvog marta' i oni su organizovali izbornu manipulaciju, glasanje sa tuđim ličnim kartama, jer su pokazivali samo naličje tog dokumenta i druge prevare", naveo je Petrović.

On navodi primjer da im je u jednom slučaju dozvoljeno da provjere dokumente i ustanovili su da je glasala žena od pedesetak godina, a lična karta bila je na ime osobe koja je 1987. godište.

"Na upozorenje da to nije ta osoba i da je mnogo starija, iz biračkog odbora su odgovorili da je rat uticao na nju pa je rano ostarila", naveo je Petrović bizarna objašnjenja.

On kaže da su iznošeni birački spiskovi sa biračkog mjesta i da je bilo raznih prevara i manipulacija koje je naveo u primjedbama, ali da nažalost niko nije reagovao iako je zabilježen i slučaj poništavanja koverata sa glasačkim listićima jer se pokazalo da ih ima više od broja birača koji su glasali na tom biralištima.

"Zbog pritiska i prijetnji nismo sve primjedbe uspjeli da unesemo u zapisnik i zatražili smo pomoć policije, koja nije došla. Na tom biračkom mjestu bila je `izlaznost` nevjerovatnih 87 odsto", istakao je Petrović napominjući da mu nije jasno da niko nije reagovao na primjedbe u zapisniku.

Osudivši prijetnje posmatračima predsjednik srebreničkog DNS-a Velibor Rankić istakao je da očekuje reakcije nadležnih i da je nezamislivo da su poznati rezultati izbora u mnogo većim sredinama od Srebrenice, te se nada da će oni danas biti poznati i za ovu opštinu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije