Gradovi

Grujičić: Izetbegović manipuliše izborima u Srebrenici

Grujičić: Izetbegović manipuliše izborima u Srebrenici
Grujičić: Izetbegović manipuliše izborima u Srebrenici

SREBRENICA - Zajednički srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da su izbori u ovoj opštini sprovedeni po zakonu i da inicijativa lidera SDA Bakira Izetbegovića za njihovo poništenje nema zakonsko uporište, već da je riječ o političkoj manipulaciji.

Grujičić je za RTS ocijenio da će Izetbegovićeva inicijativa samo to i ostati, te poručio da će biti načelnik svih građana Srebrenice, kao i da uvažava svaku žrtvu.

"S obzirom na to da je postojala Opštinska izborna komisija za sprovođenje izbora, mislim da Izetbegović nema pravo da se miješa u izborni proces", rekao je Grujičić.

On je naglasio da u izbornoj večeri, ali ni sutradan, nije stigla nijedna pritužba, što potvrđuje činjenicu da je sve bilo regularno i da su izbori sprovedeni po zakonu.

Grujičić kaže da su mu i neke kolege Bošnjaci čestitali uspjeh na izborima, te da je sve više onih koji su prihvatili politički poraz.

"Normalno se ponašaju, sa komentarom da bi trebalo što prije sjesti i krenuti u dogovor koji će da gradi kuću. Dakle, svi su svjesni činjenice da moramo da živimo jedni sa drugima, ali u nekom drugom ambijentu, ne kao što je to bilo do sada", kaže Grujičić.

Komentarišući izjavu protivkandidata Ćamila Durakovića da je katastrofa ako Srbin bude načelnik opštine Srebrenica, Grujičić je istakao da je ova izjava "ravna rasizmu" i da, ako Srbin ne može da bude načelnik, onda ne bi trebalo da postoje izbori.

"Onda odmah možemo da znamo da će to biti Bošnjak i da biramo između dva Bošnjaka. Više puta je Duraković pokazao da Srbi nisu dobrodošli u Srebrenicu i da ima takav stav prema srpskom narodu. On je bio načelnik samo jednog dijela građana Srebrenice i ta politika ga je dovela do gubitka vlasti", kaže Grujičić.

Srpski kandidat za načelnika Srebrenice kaže da bi prvo trebalo formirati skupštinsku većinu, odnosno vlast koja će biti u službi građana, a zatim stvarati ambijent za razvoj ekonomije i dovođenje investitora.

On je naglasio da će, kada je riječ o obilježavanju 11. jula, kao budući načelnik uvažavati svaku žrtvu.

"Taj datum će biti obilježavan kao i do sada, naravno, uz pomoć opštine. Memorijalni centar ima svoje strukture, ima svog direktora i odbor. Opština će biti tu da im pomogne u svakom smislu i ja tu uopšte ne vidim problem. Nijedan Bošnjak ne bi trebalo da smatra da je problem to što je Srbin načelnik", rekao je Grujičić.

On je istakao da je u Srebrenici 17 godina načelnik bio Bošnjak, ali da ni Bošnjaci ni Srbi nisu bili zadovoljni i da je vrijeme da budu stvoreni uslovi za ostanak i povratak onih koji su napustili ovu opštinu.

Prema rezultatima Centralne izborne komisije BiH, Grujičić je osvojio 4.553 glasova, dok protivkandidat Ćamil Duraković ima 2.567 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije