BiH

Džonatan Mur ličnost godine 2016.

Džonatan Mur ličnost godine 2016.
Džonatan Mur ličnost godine 2016.

BANJALUKA - Ličnost godine 2016. je Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a u BiH.

Nagradu Džonatanu Muru je uručio Aleksandar Saša Kopanja, potpredsjednik Uprave kompanije "Dnevne nezavisne novine".

Džonatan Mur je, prema našem mišljenju, potpuno zasluženo ponio laskavu titulu ličnosti godine jer je, kao šef misije OEBS-a u BiH stao na stranu učenika u Jajcu koji su digli svoj glas protiv podjele djece na osnovu njihove nacionalne pripadnosti.

Kroz izjave koje je davao, okrugle stolove koje je misija podržala ili organizovala Mur je jasno i glasno rekao da sva djeca u BiH treba da budu zajedno i da sarađuju a ne da se dijele.

Mur je takođe rekao da sva djeca u cijeloj BiH treba da imaju pravo na svoj jezik, da bi trebalo da ga u svim školama nesmetano koriste i da izučavaju predmete koji odražavaju dio njihove tradicije i kulture. 

Ambasador Mur je pokrenuo još jedno važno i veoma osjetljivo pitanje - pitanje procesuiranja ratnih zločina jer smatra da bi to trebalo da bude kvalitetnije 20 godina nakon rata, da bi pravda za sve žrtve bila zadovoljena. U javnim istupima uvijek je isticao da želi da fokus bude na važnosti kvalitetnog procesuiranja.

Ambasador Mur je prije funkcije šefa Misije OEBS-a u BiH obavljao dužnost savjetnika nekoliko mjeseci u toku 1996. godine.

Kao Viši diplomatski službenik SAD-a, sa činom ministra-savjetnika, u svojoj karijeri dugoj 25 godina proveo je više od 10 godina radeći na Balkanu i u vezi sa balkanskim pitanjima.

Njegove prethodne dužnosti uključuju rad u ambasadama SAD-a u Jugoslaviji i Litvaniji, obavljanje funkcije zamjenika šefa Misije u ambasadama SAD-a u Namibiji, Bjelorusiji i Bosni i Hercegovini, a 16 mjeseci je bio otpravnik poslova u ambasadi SAD-a u Bjelorusiji.  Takođe je obavljao funkciju zamjenika direktora Kancelarije za odnose sa Rusijom pri State Departmentu, bio je stručni saradnik  u Odjelu za politiku predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, zatim stručni saradnik Instituta Hoover pri Univerzitetu Stanford, kao i direktor za Balkan pri State Departmentu.

Ambasador Mur je dobitnik nagrada State Departmenta i Udruženja diplomatske službe SAD-a, a takođe je dobitnik ordena koje su mu uručili predsjednici Litvanije, dva puta, i Albanije.

Pored maternjeg, i lokalnih jezika u bivšoj Jugoslaviji, govori danski, njemački, litvanski i ruski.

„Ovo je ogromna čast za moje kolege, kolegice i mene. Primam ovu nagradu i u njihovo ime. Dobro se sjećam mog prvog sastanka sa Željkom Kopanjom. On je bio veći optimista od mene. Teško mi pada da govotim o njemu“, istakao je Mur i dodao da je ovo ogromna čast za sve u misiji OSC-a.

Večerašnjim druženjem i dodjelom priznanja "Nezavisne novine" zaokružile su još jednu godinu u nizu svog postojanja, još jednom su pokazale svoju opredijeljenost kojom u prvi plan ističu najplemenitije ljudske vrijednosti.

Dodjelom priznanja na ovoj manifestaciji nagradile su one koji su svojim djelima dali primjer u svim sferama društvenog života i na taj način obilježile godinu koja je iza nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije