BiH

Kamioni skeneri u vrzinom kolu

Kamioni skeneri u vrzinom kolu
Kamioni skeneri u vrzinom kolu

BANJALUKA - Dva kamiona skenera, vrijedna oko 10 miliona maraka, a koje je BiH prije dvije godine kao donaciju dobila od Kine, još sakupljaju prašinu i teško da će biti stavljena u funkciju u narednih nekoliko mjeseci, pošto još nemaju potrebne dozvole za rad, a nadležne institucije lopticu odgovornosti prebacuju s jednih na druge.

Tako je skupocjena oprema koju je BiH poklonila Kina, a koju su druge zemlje u našem okruženju kupile i za to izdvojile desetine miliona maraka, upala u takozvano vrzino kolo i ne može služiti svojoj osnovnoj namjeni, a to je razotkrivanje šverca na graničnim prelazima.

Podsjećamo da su "Nezavisne" prije mjesec i po dana upozorile da ova skupocjena oprema sakuplja prašinu i ne služi svojoj pravoj namjeni, nakon čega su se stvari bar malo pomjerile sa mrtve tačke.

I dok iz Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, koja Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba da izda dozvole za rad tih kamiona, tvrde da UIO nije dostavila zahtjev za dobijanje autorizacije za posjedovanje i korištenje izvora jonizirajućeg zračenja, iz UIO BiH ističu da to ne mogu dostaviti dok ta agencija ne izda sertifikat autorizovanog tehničkog servisa o zadovoljenju mjera zaštite od zračenja za prostor i izvor nekom od tri ovlaštena instituta za javno zdravstvo u BiH, koji već godinu dana čekaju na taj dokument od te agencije i čitav taj period nemaju potrebnu licencu.

Tako iz Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH kažu da te licence institucijama koje bi mogle izvršiti mjerenje jonizirajućeg zračenja kamiona skenera još nisu izdate jer je postupak kompletiranja zahtijevane dokumentacije još u toku.

"Agencija je formirala Komisiju za provjeru ispunjenosti uslova za obavljanje poslova tehničkog servisa za zaštitu od zračenja, koja će naredne sedmice posjetiti prostorije Instituta za javno zdravstvo RS kako bi izvršila uvid na licu mjesta", rekli su iz ove agencije i izrazili očekivanje da će im tada biti pripremljena preostala zahtijevana dokumentacija. Naglašavaju da ako im prilikom posjete bude prezentovana ta preostala dokumentacija, Institut za javno zdravstvo RS bi već polovinom avgusta mogao dobiti licencu.

"Za preostala dva podnosioca zahtjeva za ovu vrstu djelatnosti tehničkog servisa, a to su Zavod za javno zdravstvo FBiH i Zavod za ispitivanje kvaliteta Mostar, nadamo se da će procedure biti gotove u narednih nekoliko mjeseci", rekli su iz Agencije. Dodaju da kada im UIO BiH dostavi zahtjev biće pokrenut upravni postupak koji će biti završen u skladu sa zakonom.

Međutim, iz UIO BiH kažu da oni mogu poslati zahtjev za dobijanje autorizacije za djelatnost posjedovanje i korištenje izvora jonizirajućeg zračenja, tek kada pribave svu neophodnu dokumentaciju da bi takav zahtjev bio potpun.

"Uz sve ostale dokumente i potvrde koje UIO već ima spremne, jedan od dokumenata koje moramo priložiti uz naš zatjev je i sertifikat autorizovanog tehničkog servisa o zadovoljenju mjera zaštite od zračenja za prostor i izvor. Ovaj sertifikat upravo i izdaje Institut za javno zdravstvo RS, koji još nema licencu koju izdaje ova agencija", rekli su u UIO.

Dakle, da je UIO ranije i podnijela zahtjev Agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH za dobijanje autorizacije, isti se ne bi mogao ni razmatrati jer ne bi uz zahtjev dostavili kompletnu dokumentaciju, koja se mora dostaviti da bi jedan takav zahtjev bio pozitivno riješen.

"Onog trenutka kada Institut dobije neophodnu licencu, UIO će dobiti potreban sertifikat autorizovanog tehničkog servisa, koji ćemo uz svu ostalu dokumentaciju, koju smo već davno prikupili, proslijediti uz zahtjev toj agenciji", rekli su iz UIO BiH.

Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS, rekla je da Centar za zaštitu od zračenja ovog instituta još nije dobio licencu.

"Agencija se obratila Institutu dopisom u kojem je navedeno da će Komisija za provjeru ispunjenosti uslova posjetiti Institut od 1. do 5. avgusta ove godine, što je već godinu dana od dana apliciranja za licencu", rekla je Mrđa. Isto tako, iz Zavoda za javno zdravlje FBiH su nam rekli da još čekaju na licencu od ove bh. agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije