Društvo

Kamioni skeneri bi najzad mogli proraditi

Kamioni skeneri bi najzad mogli proraditi
Kamioni skeneri bi najzad mogli proraditi

BANJALUKA - Institut za javno zdravstvo RS je, nakon godinu dana čekanja, od Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH napokon dobio licencu za djelatnost tehničkog servisa za zaštitu od jonizujućeg zračenja, potvrđeno je "Nezavisnim".

Time su se, a nakon pisanja "Nezavisnih", konačno stekli uslovi da prorade dva kamiona skenera koje je BiH prije dvije godine kao donaciju vrijednu 10 miliona maraka dobila od Kine, a koji od tada "sakupljaju prašinu". Ta dugo čekana dozvola za rad tih uređaja bi realno mogla biti dodijeljena u kratkom periodu, tako da bi kamioni skeneri mogli da krenu u borbu protiv šverca na graničnim prelazima, što im je i osnovna namjena.

Sada je na potezu Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja bi trebalo u što hitnijem roku Regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH da dostavi zahtjev za dobijanje autorizacije za posjedovanje i korištenje izvora jonizujućeg zračenja. Međutim, u toku jučerašnjeg dana nismo uspjeli saznati da li je UIO BiH uputila taj zahtjev ili će sve opet da se oduži mjesecima, pošto na naša pitanja niko nije odgovorio.

Naime, u prethodnom periodu nadležne institucije, prije svega Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH i UIO BiH, lopticu odgovornosti prebacivale su s jednih na druge. Tako je skupocjena oprema koju je BiH dobila kao poklon, a koju su druge zemlje u našem okruženju kupile i za to izdvojile desetine miliona marka, upala u takozvano vrzino kolo i nije mogla služiti svojoj osnovnoj namjeni.

Iz Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH potvrdili su da je postupak izdavanja autorizacije (licence) za djelatnost tehničkog servisa za zaštitu od jonizujućeg zračenja za djelatnost kontrole radijacijske bezbjednosti Institutu za javno zdravstvo RS okončan.

"Od 11. avgusta ove godine Institut za javno zdravstvo RS posjeduje licencu za obavljanje ove djelatnosti", rekli su iz Agencije. Iz Instituta za javno zdravstvo RS pojašnjavaju da im je izdata registracija za obavljanje djelatnosti tehničkog servisa za zaštitu od zračenja i to: radijacioni monitoring okoliša - ispitivanje radioaktivnosti u okolišu, registraciju za obavljanje djelatnosti tehničkog servisa za zaštitu od zračenja, obuka iz zaštite od zračenja, te registraciju za obavljanje djelatnosti tehničkog servisa za zaštitu od zračenja. Takođe i za individualni monitoring lica profesionalno izloženih jonizujućem zračenju, licencu za obavljanje djelatnosti tehničkog servisa za zaštitu od zračenja, kontrola radijacijske sigurnosti i licencu za obavljanje djelatnosti tehničkog servisa za zaštitu od zračenja, te medicinsku fiziku u dijagnostičkoj radiologiji.

Podsjećamo da su "Nezavisne", prije više od dva mjeseca, upozorile da ova skupocjena oprema gotovo dvije godine "sakuplja prašinu" umjesto da sprečava i razotkriva šverc na graničnim prelazima, a sve zbog sporih i zamršenih procedura nadležnih institucija u BiH. Nakon toga smo serijom tekstova upozorili na sporost institucija, poslije čega su se stvari pomjerile sa "mrtve tačke".

Naime, Vlada Kine je još u avgustu prošle godine donirala UIO BiH dva specijalizovana skener kamiona za kontrolu uvoza robe. Ta donacija je trebalo da pomogne da se BiH snažnije uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i sprečavanjem carinskih i trgovinskih prekršaja. Donirana vozila omogućavaju da se detaljno izvrši pregled kontejnera i kamiona i da budu otkrivene bilo kakve sumnjive stvari u njima, bez skidanja tereta sa kamiona i ulaska u njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije