Društvo

Državna agencija pod lupom inspektora

Državna agencija pod lupom inspektora
Državna agencija pod lupom inspektora

BANJALUKA - Upravni inspektori Ministarstva pravde BiH izvršiće nadzor u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost zbog postojanja sumnji u određene neregularnosti, odnosno nepoštovanje procedura, potvrđeno je "Nezavisnim".

Naime, sumnja se odnosi na odugovlačenje u izdavanju licenci za tehnički servis za zaštitu od jonizirajućeg  zračenja, koje tri ovlaštene institucije u BiH čekaju gotovo godinu dana, a zbog čega ne mogu obavljati tu djelatnost.

Marina Bakić, portparol Ministarstva pravde BiH, rekla je da će ovo ministarstvo preduzeti sve što je u njihovoj nadležnosti da ispitaju cijeli slučaj.

"Upravni inspektori će izvršiti inspekcijski nadzor u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u konkretnom slučaju. Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora  i ukoliko nepravilnosti budu utvrđene, naložićemo preduzimanje konkretnih mjera i postupaka", rekla je Bakićeva.

Podsjećamo, "Nezavisne" su u svojim tekstovima i upozorile da zbog predugačke procedure za dobijanje licence za ispitivanje nivoa jonizirajućeg zračenja nijedan institut u BiH ne može da provjeri nivo zračenja koje proizvode kamioni skeneri, koje je Bosni i Hercegovini donirala Kina i koji treba da služe za suzbijanje šverca na granicama. Međutim, bez te kontrole i sertifikata ne mogu dobiti potrebnu dozvolu za rad od Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost.

Ipak, kako su "Nezavisne" već objavile, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je prije četiri dana upotrijebila tu doniranu opremu, iako ona nema potrebnu dozvolu od Agencije, niti je ispitan nivo zračenja tih kamiona skenera.

Iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost su rekli da su tri institucije u BiH, i to Institut za javno zdravstvo RS, Zavod za javno zdravstvo FBiH i Zavod za ispitivanje kvaliteta Mostar, 31. avgusta prošle godine izgubile licence za obavljanje djelatnosti tehničkih servisa za zaštitu od zračenja.

Dodaju da se obnova tih licenci, koja je u toku, vrši na osnovu novog Pravilnika o tehničkim servisima za zaštitu od jonizirajućeg zračenja, koji je stupio na snagu 8. septembra prošle godine, zbog usklađivanja sa međunarodnim standardima. Oni su naveli da je Institut za javno zdravstvo RS podnio zahtjev za obnovu licence u avgustu prošle godine, dok je Zavod za javno zdravstvo FBiH to učinio u oktobru 2015. godine, i oba su pristigla u zakonski predviđenom roku.

"Po zaprimanju zahtjeva Agencija je ovim institucijama dostavila zahtjeve za dopunu dokumentacije. Institut iz RS je dopunu dostavio u novembru prošle godine, za koju je  prilikom pregledanja u toku 2016. godine utvrđeno da nije bila u potpunosti kompletna", navodi se u dopisu iz ove agencije, iz čega je vidljivo da im je bilo potrebno nekoliko mjeseci da pregledaju dokumentaciju i kažu da nije kompletna. Dodaju da je Institut iz RS u toku prošle sedmice dostavio novu dopunu dokumentacije, koja se trenutno obrađuje.

S druge strane, Zavod iz FBiH je u februaru ove godine dostavio dopunjenu dokumentaciju, te su u martu ove godine obaviješteni da je nepotpuna, pa se, kako kažu u Agenciji, očekuje da bude dostavljena u što skorijem roku. Iz ove agencije su još rekli i da oni zajedno s ovim institucijama vrše ubrzane aktivnosti na rješavanju pitanja obnove licence za te tehničke servise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije