BiH

Sud BiH: Počelo suđenje Mandiću i novinarima TV "Elta“

Sud BiH: Počelo suđenje Mandiću i novinarima TV "Elta“
Sud BiH: Počelo suđenje Mandiću i novinarima TV "Elta“

SARAJEVO - Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane, danas je u Sudu BiH počelo suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima TV "Elta", koje optužnica tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog njegove izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju udruženja žena iz Srebrenice, između ostalog, rekao da će njihove govore "stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić.

Prema optužnici, Mandić je na taj način svjesno kod Subašićeve i Mehmedovićeve, izazvao dodatnu bol, te javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

U optužnici se navodi da su pravno lice Društvo za građevinarstvo, trgovinu i usluge "Stijena" iz LJubinja, sa poslovnom jedinicom u Banjaluci koje djeluje u okviru TV "Elta", te glavni i odgovorni urednik Dejan Rakita, odgovorni urednik Marijana Savić, kao i urednik u informativnom programu i voditelj emisije "U sred srijede" Mira Kostović, emitovanjem Mandićeve izjave 19. i 20. februara 2014. godine omogućili ovo, kako je navedeno, krivično djelo.

Tužilac Izet Odobašić je u uvodnim riječima najavio ispitivanje 13 svjedoka, među kojima su Munira Subašić, Hatidža Mehmedović, Sonja Biserko, Nataša Kandić i Sandra Orlandić, te vještaka psihološke struke i ulaganje 73 materijalna dokaza.

"Tužilaštvo će dokazati da je prvooptuženi Milan Mandić ovo djelo učinio sa direktnim, a ostali optuženi sa indirektnim umišljajem", izjavio je Odobašić.

Mandićev branilac Dragiša Jokić istakao je da će odbrana, u pogledu dokaza Tužilaštva, imati primjedbe na njihovu zakonitost i relevantnost, navodeći da mišljenja koja će iznijeti Kandićeva, Biserko i Orlandićeva u ovom slučaju nema nikakav značaj.

Branilac novinara TV "Elta" i pravnog lica "Stijena" Vlado Adamović istakao je da je optužnica konfuzna i da ne sadrži obilježja krivičnog djela koja se optuženim stavlja na teret.

"U ovoj zemlji treba podržavati ono što su ustavna prava. Sloboda izražavanja, iznošenje opravdanih javnih mišljenja i vrijednosnih sudova je dozvoljeno. Istina je da je to na granici mogućnosti da se zapadne u govor mržnje, ali posebno treba voditi računa o tome šta su odlučne činjenice da bi se to dokazalo", izjavio je Adamović novinarima nakon ročišta.

Uprkos tome što je potvrđena optužnica, Adamović smatra da tih odlučnih činjenica nema, podsjetivši da je sudija koji je preispitivao ovu optužnicu odbio, a da je iz procesnih razloga Sudsko vijeće samo naznačilo da postoji osnov sumnje, što ne mora biti dovoljno za konačno presuđenje.

"Ja sam ubijeđen da u tom konačnom presuđenju moramo znati razloge koje tužilac iznosi kao odlučne činjenice, a za sada ih, po mom mišljenju, nema", kaže Adamović.

Jokić i Adamović danas su zatražili da javnost bude isključena tokom ovog procesa, jer smatraju da bi se time u javnosti izbjegao govor mržnje koji je već uveliko prisutan na portalima i društvenim mrežama.

"Vremena su rovita, mnoge činjenice još nisu utvrđene, svako ima pravo na svoje mišljenje, a ovo se nekad vodi `do kosti`. Vidimo šta se sve piše na portalima i društvenim mrežama i kako se ljudi opredjeljuju. Kada mi u sudnici stručno raspravljamo o tome šta je govor mržnje, kako to zakon opredjeljuje, a imate mogućnost da iznosite mišljenje u potpuno krivom pravcu, davanje takve mogućnosti može izazvati medijski rat koji će proizvesti više govora mržnje nego u što je sadržina navodnog govora mržnje u ovoj optužnici", naveo je Adamović.

Tužilac se usprotivio ovom prijedlogu, a Sud će o donesenoj odluci naknadno obavijestiti obje strane.

Naredno ročište zakazano je za ponedjeljak, 30. maja, kada bi trebalo da budu ispitana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije