Društvo

Belmi treba pomoć za liječenje

Belmi treba pomoć za liječenje
Foto: Ilustracija | Belmi treba pomoć za liječenje
Zlatan Čekić

SANSKI MOST- Belma Kadić (13), djevojčica s posebnim potrebama iz Sanskog Mosta, hospitalizirana je ovih dana u Kliničkom centru Koševo u Sarajevu i prema riječima tamošnjih liječnika nalazi se u veoma teškom stanju.

Ona je u tu zdravstvenu ustanovu primljena u stanju potpune malaksalosti i s ugroženim životnim parametrima, a u ovom trenutku još nisu poznati prava dijagnoza i priroda njene bolesti.

Belmina majka Edina kaže kako zdravstveni problemi njene kćerke traju već nekoliko godina i dodaje kako ju je vodila u veliki broj zdravstvenih ustanova. Dijagnoze su bile različite, ali čini se da sve dosad nije ustanovljena prava priroda njenog oboljenja.

"Liječnici su tvrdili kako se radi o tuberkulozi, pa potom o celijakiji, a posljednje pretrage govore o tome da ona ima rijetko oboljenje jednjaka. U Sarajevu su nam rekli kako bi bilo najbolje da je odvedemo negdje u inostranstvo kako bi se ustanovili prava bolest i njen tretman", kaže Kadićeva.

Dodaje kako, međutim, djevojčicu nije moguće uputiti na liječenje u inostranstvo bez ustanovljenja tačne dijagnoze, dok za bilo kakav privatan aranžman porodica jednostavno nema dovoljno sredstava.

Roditelji Smajo i Edina Kadić su već godinama nezaposleni, a cijelu situaciju komplikuje i činjenica da otac djevojčice uskoro mora na operaciju odstranjivanja tumora.

Belma pohađa Osnovnu školu "Mahala" u Sanskom Mostu, gdje su njeni školski drugovi organizovali akciju prikupljanja novčanih sredstava za liječenje. Također, akciju je pokrenuo i Centar za djecu s posebnim potrebama "Nada", čiji je oboljela djevojčica štićenik još od ranog djetinjstva. Svi koji žele da pomognu Belminoj porodici i njenom liječenju sredstva mogu uplatiti na žiro račun kod Sparkasse banke: 1990446059476317.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije