Gradovi

Zbog smeća prijeti zaraza

 Zbog smeća prijeti zaraza
Zbog smeća prijeti zaraza

TREBINJE - Hrupjela, jedno od najbrojnijih prigradskih naselja u Trebinju, moglo bi se suočiti sa zarazom zbog neadekvatnog odvoza smeća.

U ovom naselju, u kojem su isključivo privatni stambeni objekti, smeće se decenijama unazad odvozi samo jednom sedmično, za razliku od ostalih dijelova grada gdje se to radi svaki ili svaki drugi dan. Posljednjih dana stanovnici ovog naselja su u strahu da bi zbog visokih temperatura moglo doći do zaraze. U ovom dijelu grada nema ni kontejnera u koje bi se smeće odlagalo.

"Dodatni problem su psi i mačke koji skupljeno smeće raznose po ulicama. Zbog toga smo prinuđeni da sav otpad držimo u kućama do dolaska komunalaca. Ovih dana zbog vrućina smeće je bukvalno curilo iz vreća i zagađivalo ulice, na kojima se igraju djeca", kažu mještani Potklisja i Ulice Vlatka Vukovića pored Gradskog groblja.

U Komunalnom preduzeću kažu da u naselju Hrupjela nema kontejnera jer se mještani nisu usaglasili gdje da ih postave.

"Mi smo u tri naselja - Gradina, Gorica i Vinogradi na pojedinim punktovima stavili kontejnere i iz ovih naselja od tri do sedam puta sedmično odvoze smeće. U Hrupjeli se u razgovoru, vođenom prošle godine, sa predstavnicima ove mjesne zajednice nismo uspjeli saglasiti gdje da oni budu postavljeni", tvrdi Jovo Grković, direktor trebinjskog Komunalnog preduzeća.

Većina mještana Hrupjela tvrdi da ih nikad niko nije pitao o kontejnerima.

Grković tvrdi da bi se sada za te kontejnere teško i našlo mjesto jer su, prema njegovom mišljenju, privatne parcele ušle u državnu imovinu, a ni lokalna zajednica, što je njena obaveza, u zadnjih deset godina nije finansirala ni nabavku kontejnera za domaćinstva.

Kada je riječ o plaćanju odvoza smeća kod onih korisnika koji žive u višespratnicama, kod kojih je jedan od spratova prazan ili je na prodaju, a koji su prinuđeni da odvoz smeća plaćaju i za taj prostor, Grković kaže da je takva odluka donesena na republičkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije