Gradovi

Dječje emocije na fotografijama

Dječje emocije na fotografijama
Dječje emocije na fotografijama

TREBINJE - Izložbom radova čiji su autori djeca s posebnim potrebama, ali i njihovi ostali vršnjaci, u Trebinju je u petak okončana petodnevna radionica kreativne fotografije.

Ova radionica organizovana je u Udruženju djece i omladine s posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" u okviru velike kampanje UNICEF-a "Govorimo o mogućnostima".

Dvanaest polaznika kreativne radionice izložili su u prepunoj auli Kulturnog centra Trebinje po dvije svoje fotografije, među kojima se, kako je to istakao i fotograf Amir Kapetanović, saradnik UNICEF-a, nije moglo prepoznati šta pripada djeci s posebnim potrebama, a šta njihovim ostalim drugarima, koji su, uključeni u projekat inkluzije, radili s njima.

"Ni mi koji smo radili s ovim mališanima u početku nismo bili svjesni njihovih mogućnosti, ali smo ubrzo shvatili da smo očarani njihovim pogledom na svijet i da mnogi među njima mogu parirati vrhunskim svjetskim foto-žurnalistima, jer njihove slike pričaju izvanredne priče", rekao je Kapetanović.

Dodao je da se u petodnevnoj radionici tolika važnost nije pridavala da djeca nauče šta znači koje dugme na fotoaparatu ili ostala pravila fotografije, koliko se pričalo o životu i emocijama koje su mališani brzo naučili projektovati na sliku.

Mijat Šarović, direktor Udruženja "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja, rekao je da je među stotinama fotografija urađena najuža selekcija od izložena 24 rada, ali da i među ostalima ima pravih malih remek-djela.

"Nevjerovatno je koliko su mališani postigli za samo nekoliko dana ove radionice, koja nas je ponovo podsjetila da postižemo puni uspjeh u onome što radimo i što je naša misija, ali koje velike mogućnosti i neotkrivene talente imaju i naši štićenici, kojima taj talenat moramo i ubuduće razvijati, kako bi lakše postali integralni dio zajednice", rekao je Šarović.

Svoj talenat su na radionicama otkrile i sestre Maja i Anđela Vučurević, ali i Tamara Ijačić, koja je pozirala i za plakat ove radionice.

Djevojčice kažu da su već nabavile i fotoaparate i da sada, s novim znanjem pogleda kroz objektiv, svakodnevno prave nove fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije