Gradovi

Djelimično implementirali samo tri preporuke revizora: Kupres "pao na popravnom"

Djelimično implementirali samo tri preporuke revizora: Kupres "pao na popravnom"
Djelimično implementirali samo tri preporuke revizora: Kupres "pao na popravnom"

BANJALUKA - Od ukupno sedam preporuka revizora po izvještajima za 2013. godinu, opština Kupres djelimično je sprovela tri i nije realizovala četiri preporuke.

Preporuke koje nisu sprovedene odnose se na nepokriveni deficit opštine jer i u 2015. godni iskazani rashodi veći su od prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS. Takođe, opština nije sprovela ni preporuku koja se odnosi na službena putovanja u inostranstvo jer nije poštovala Uredbu o naknadama za službena putovanja u zemlji i inostranstvu.

"Nije vršen ispravan obračun dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo, nisu donošena rješenja ili odluke o upućivanju na službeni put, niti je vršeno izvještavanje o ostvarenom službenom putu", naveli su revizori u negativnom zaključku o sprovođenju preporuka za opštinu Kupres.

Opština Kupres nije otklonila ni nepravilnosti koje su identifikovane u revizorskom izvještaju za 2013. godinu, a koje se odnose na obračun troškova amortizacije, a nije klasifikovana ni imovina niti je opština identifikovala imovinu koja joj pripada. Takođe, opština nije formirala ni bazu podataka o prioritetima rješavanja prava vlasništva.

Kada su u pitanju djelimično sprovedene preporuke, opština Kupres za razliku od 2013. godine obračunavala je plate na osnovu cijene rada od 100 KM, s tim da koeficijenti za obračun plate nisu usklađeni s Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave RS. Isto tako opština Kupres kao i 2013. godine ni u 2016. godini nije donijela plan javnih nabavki, ali je za razliku od ranije direktne sporazume sprovodila na način propisan Zakonom o javnim nabavkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije