Gradovi

Doboju jedino ne prijeti nuklearna opasnost

Doboju jedino ne prijeti nuklearna opasnost
Doboju jedino ne prijeti nuklearna opasnost

DOBOJ - Osim nuklearne, Doboju prijete sve druge elementarne i tehničke nepogode, tvrde u ovdašnjoj Civilnoj zaštiti, koja je odbornicima Skupštine grada tek danas ponudila na usvajanje Prijedlog procjene ugroženosti grada Doboja od elementarne nepogode i druge nesreće, izrađen još u aprilu.

Milko Vidaković, šef Službe civilne zaštite, obrazložio je da je procjena polazna osnova za izradu planova zaštite, kako ne bi došlo do toga što je procijenjeno, a radilo ju je više od 20 stručnjaka.

Prva procjena rađena je 2000. godine, potom 2004, 2008, 2009. i posljednja neposredno prije poplave.

"U svakoj toj procjeni postojalo je i pisalo je da je grad Doboj ugrožen od poplava, i to bujičnih poplava, gdje je zaštita veoma teška, otežana, skoro nikakva. To piše ne u ovoj zadnjoj procjeni, nego i u prethodnim", kazao je Vidaković, a na pitanje zašto se ništa nije preduzimalo ako se znalo da prijeti opasnost, odgovorio je da se "nešto radilo, preduzimalo, računalo se neće to nas potrefiti".

Procjena ugroženosti grada Doboja od elementarne nepogode i druge nesreće trebalo je davno da bude usvojena i realizovana, ističe Duško Vasić, odbornik SNSD-a, ali je isto tako trebalo da bude bazirana na svježim informacijama, a ne starim i po nekoliko decenija.

"Interesantno je da procjena nosi datum april 2014. godine, to znači da uopšte nije tretirala ono najbolnije što nam se desilo prije izvjesnog, kratkog vremena, u kojem su, nažalost, mnogi izgubili imovinu, a neki i živote. Korišteni su podaci koji su stari i 44 godine! Konkretno, najsvježiji hidrometeorološki podaci o padavinama potiču iz 1970. godine! Šta možemo očekivati onda od takve procjene zasnovane na zastrajelim, a često i neodgovarajućim podacima", zapitao se Vasić.

Nije sporno što je dokument izrađen u aprilu, smatra Pejo Krnjić, odbornik Kluba SP - Lista za Doboj (SBiH, HSS-NHI), problem je da li je išta rađeno po onom što on predviđa.

Od 1965. godine, kada se takođe desila velika poplava, dodaje Krnjić, i kada je napravljen nasip kojim se štitio Doboj, nije se smjelo ništa graditi između nasipa i rijeke, znalo se da je zabranjeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije