Gradovi

Drljača: RS i BiH da zaštite stanovnike Novog Grada od odlagališta

Drljača: RS i BiH da zaštite stanovnike Novog Grada od odlagališta
Foto: Srna | Drljača: RS i BiH da zaštite stanovnike Novog Grada od opasnog odlagališta

NOVI GRAD - Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske i BiH da zaštite građane ove opštine od opasnosti koju nosi odlagalište radioaktivnog otpada planirano na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.

Drljača kaže da se opština Novi Grad nalazi u pravoj opasnosti nakon što je Vlada Hrvatske u petak, 9. novembra, donijela Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

"Kad se uzme u obzir da je kasarna Čerkezovac udaljena vazdušnom linijom manje od jednog kilometra od bunara koji vodom snabdijevaju opštinu Novi Grad, manje od dva kilometra od naših srednjih škola i manje od tri kilometra od centra grada, onda je jasno u kakvoj smo opasnosti", rekao je Drljača novinarima.

Prema njegovim riječima, odluka Vlade Hrvatske je još jedan od dokumenata koji su negativno iznenadili građane Novog Grada jer se obistinilo sve o čemu se govorilo, da je Trgovska gora jedina lokacija na kojoj je planirano odlaganje radioaktivnog otpada.

"Sve javne rasprave i primjedbe nisu uvažene. Očigledno je da građani ne žele takav otpad u svojoj blizini, a najtragičnije je to što se sve opasnosti od ovog objekta direktno prenose na opštinu Novi Grad", naveo je Drljača.

On kaže da je dokumentom predviđeno da 2034. godine, kada je planirana dekomisja Nuklearne elektrane Krško, Hrvatska i Slovenija, u skladu sa ugovorom, preuzmu i zbrinu otpad i tehnološke dijelove elektrane.

"U dokumentu se ide i korak dalje, pa se ostavlja mogućnost da se razmotri da Hrvatska preuzme i slovenački dio otpada i uskladišti ga na lokaciji Trgovska gora. Potajno se govori i o nekom međunarodnom odlagalištu. Ako se uzme u obzir da je Hrvatska jedna od siromašnijih zemalja EU, moguće je da je planirano i tako nešto", rekao je Drljača.

On je naveo da nisu predviđeni građevinski radovi na kasarni Čerkezovac, objektu izgrađenom prije više od 50 godina i projektovanom za skladištenje hrane i vojne opreme.

"To je za Hrvatsku najjeftinija varijanta, jer opština Dvor, iako je po površini jedna od najvećih, ima samo 5.800 stanovnika", kaže Drljača.

On ističe da nije uzeta u obzir ni činjenica da je objekat na samoj granici, odnosno nije ispoštovano pravilo da je zaštićena zona pojas od 20 kilometara.

"Ovakvi objekti ne mogu se postavljati u blizini izvorišta, niti u prostor gdje postoji neki vid zaštite, a poznato je da je pokrenut postupak prethodne zaštite rijeke Une. Znači, Hrvatska nije ispoštovala stav Republike Srpske i BiH ni u kom pogledu", rekao je Drljača.

On smatra da nisu iscrpljene sve pravne mogućnosti i da nadležne institucije treba da preduzmu sve da se nađe pravično rješenje posredstvom međunarodnih sudskih institucija.

"Mi očekujemo da kao građani Republike Srpske i BiH budemo zaštićeni. Tražićemo od nadležnih da budu preduzete sve mjere da se odlagalište izmjesti iz Čerkezovca", poručio je Drljača.

Odluka Vlade Hrvatske stupila je na snagu danom donošenja, a Nacionalnim programom sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva od 2019. do 2023. godine planirano je, između ostalog, dobijanje građevinske dozvole i određivanje putne, odnosno željezničke rute za transport otpada.

U periodu 2023-2025. godina planirano je fizičko preuzimanje, transport, prihvatanje i skladištenje polovine generisanog pogonskog radioaktivnog otpada na lokaciju Čerkezovac.

U periodu 2025-2043. planirano je preuzimanje, transport, prihvatanje i skladištenje polovine pogonskog radioaktivnog otpada koji će nastati u vrijeme produženog rada pogona elektrane Krško.

U periodu 2043-2060. planira se prihvatanje i skladištenje polovine dekomisijskog radioaktivnog otpada, a od 2060. do 2065. premještanje otpada iz dugoročnog skladišta u odlagalište i zatim razgradnja dugoročnog skladišta i zatvarnje odlagališta čija je lokacija Trgovska gora.

Osim toga, dokument predviđa da se analizira i varijanta da Hrvatska preuzme ukupnu količinu otpada iz Nuklearne elektrane Krško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije