Gradovi

Gradiški vatrogasci među najopremljenijim u Srpskoj

Gradiški vatrogasci među najopremljenijim u Srpskoj
Gradiški vatrogasci među najopremljenijim u Srpskoj

GRADIŠKA - Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović ocijenio je danas da Profesionalna vatrogasna jedinica Gradiška spada u red kadrovski i tehnički najopremljenijih vatrogasnih jedinica u Republici Srpskoj, ali da uvijek postoji potreba ulaganja u povećanje njene efikasnosti u kriznim situacijama.

On je na prezentaciji vatrogasne opreme i uređaja frime "Veber", koju su organizovali gradiški vatrogasci i preduzeće "Finans" iz Mostara, najavio da će 24. aprila, na Dan opštine Gradiška, biti predstavljeno novo višenamjensko vatrogasno vozilo, za čiju nabavku će iz budžeta opštine biti izdvojeno oko 300.000 KM.

"U budžetu opštine za ovu godinu, osim za plate 30 gradiških vatrogasaca, planirana su i sredstava za nabavku novih vatrogasnih uniformi, a ukoliko ostvarenje budžeta bude zadovoljavajuće, planirana je i nadogradnja vatrogasnog doma, s ciljem zaštite zgrade od propadanja i stvaranja dodatnog prostora za arhivsku građu opštine", naveo je Latinović.

Starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška Goran Stojaković rekao je da će gradiški vartogasci, uz nabavku najavljenog vatrogasnog vozila, i planiranu nabavku još jednog vozila za gašenje požara na otvorenom prostoru, zaokružiti planirani ciklus nabavke vozila i opreme do kraja 2016. godine.

On je dodao da, nakon toga, za realizaciju kaptitalne investicije ostaje još nabavka auta za spašavanje na visinama.

"Za nabavku ovog vozila, koje bi imalo domet do visine 42 metra, a koje trenutno u Republici Srpskoj ima jedino Banjaluka, potrebno je obezbijediti oko 1.400.000 KM", pojasnio je Stojaković.

Stojaković, koji je ujedno i predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske, istakao je da Savez nastoji da kroz Program opremanja vatrogasnih jedinica, koji odobrava Vlada Srpske, obezbijedi barem minimum opremljenosti svih vatrogasnih jedinica.

"Savez je nastojao da se svake godine, za potrebe 29 profesionalnih vatrogasnih jedinica u Srpskoj, nabavi od 15 do 17 novih vatrogasnih vozila. Cilj je da do kraja sljedeće godine sve vatrogasne jedinice dobiju najmanje jedno novo vozilo, jer je prosječna strost vatrogasnih vozila u Srpskoj oko 25 godina", naveo je Stojaković.

On je dodao da će sav višak ispravne opreme profesionalnih vatrogasnih jedinica biti dodijeljen na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama.

U Republici Srpskoj osim 29 profesionalnih vatrogasnih jedinica, postoje 33 dobrovoljna vatrogasna društva i četiri preduzetne vatrogasne jedinice, u čijem je stavu 1.250 vatrogasaca, od kojih je oko 650 profesionalnih vatrogasaca, a ostalo su pripadnici dobrovoljnih društava.

Trenutni broj vatrogasaca, pojasnio je Stojaković, je nedovoljan, imajući u vidu da je po stručnim standardima poreban jedan vatrogasac na hiljadu stanovnika.

U krugu vatrogasnog doma u Gradišci, demostriran je rad sa opremom za spašavanje lica u saobraćajnim nesrećama, obijanje blindiranih vrata i mlaznicama za povećanje dometa gašenja požara.

Prezentaciji vatrogasne opreme i uređaja prisustvovali su i predstavnici profesionalnih vatrogasnih jedinica iz susjednih opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije