Gradovi

Građani odlučivali o sudbini Vučanovića

Građani odlučivali o sudbini Vučanovića
Građani odlučivali o sudbini Vučanovića

KOTOR VAROŠ - Stanovnici Kotor Varoša izjašnjavali su se danas na referendumu o tome da li Dalibor Vučanović (SNSD), aktuelni načelnik opštine, i dalje treba da vrši tu funkciju.

Pred sud birača ga je poslala nova skupštinska većina koju čine SDS i PDP, uz podršku SDA, stavljajući mu na teret nesprovođenje strateških dokumenata, nesavjesno zapošljavanje, kao i činjenicu da je izgubio podršku i povjerenje odbornika.

Podsjećamo, umjesto SNSD-a sa kojim je SDS godinama vršio vlast u ovoj lokalnoj zajednici, najveća opoziciona partija je odlučila da "prigrli" PDP, a kao nagradu za novo partnerstvo im je dala sva rukovodeća mjesta na kojima su bili članovi SNSD-a.

Sva birališta, kojih je bilo 34, osim onog u Osnovnoj školi "Sveti Sava" gdje je utvrđen višak glasačkih listića, otvorena su u sedam časova, s tim da je na ovom mjestu vrijeme za glasanje produženo za pola sata.

Na referendumsko pitanje "Da li ste za opoziv (smjenu) načelnika Kotor Varoša", do 16 časova izjasnilo se 4.864 ili 25,96 odsto građana sa pravom glasa, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Najveća izlaznost je u mjesnim zajednicama Šiprage i Grabovica, gdje je glasalo 42 odsto birača, dok je najmanja izlaznost od 8,6 odsto zabilježena u mjesnoj zajednici Zabrđe.

Dalibor Vučanović, načelnik o kojem su se građani izjašnjavali, i prije nego što su se birališta zatvorila najavio je žalbu na ovaj proces jer su, kako je rekao, uočene brojne nepravilnosti.

"Bilo je određenih nepravilnosti na samom početku glasanja jer se na pojedinim mjestima pojavio višak glasačkih listića. Na jednom biračkom mjestu, u OŠ 'Sveti Sava', glasanje je počelo na vrijeme iako je od predviđenih 900 bilo 906 glasačkih listića, dok je na drugom biračkom mjestu u ovoj školi takođe ustanovljen višak listića i pristupilo se ponovnom brojanju, tako da je glasanje na tom mjestu kasnilo 30 minuta", kazao je Vučanović.

Kako je kazao, na ovim izborima će građani odlučiti da li su za političku priču koju forsira nova skupštinska većina, ili za razvoj opštine i bolji život njenih građana.

"Uvjeren sam da građani neće nasjesti na neistine i da će prepoznati i cijeniti moj dosadašnji rad", zaključio je Vučanović.

Građani uglavnom smatraju kako je cijela procedura u vezi s opozivom načelnika klasična politika i borba za vlast koja ima malo dodirnih tačaka s onim što se aktuelnom gradonačelniku stavlja na teret.

"Smatram da je sve ovo interes stranaka da se dočepaju fotelja, ali ipak kada je nama građanima ponuđena prilika da odlučujemo da li smo za ili protiv načelnika, mislim da to treba da iskoristimo jer je zahvaljujući našim glasovima tu i došao", ocijenio je Darko Petrušić, stanovnik ove opštine, koji je jedan od prvih koji je izašao i glasao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije