Gradovi

Grmečka olimpijada čuva tradiciju

Grmečka olimpijada čuva tradiciju
Grmečka olimpijada čuva tradiciju

SANSKI MOST - Na nogometnom stadionu u Lušci Palanci, mjestu udaljenom dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, danas su održane tradicionalne 33. Grmečke sportske igre.

Ovaj događaj, koji je poznatiji po nazivu "Grmečka olimpijada", održava se svake godine početkom jula, te okuplja veliki broj učesnika i drugih posjetilaca. Sportskim natjecanjima i druženju prethodila je kulturno-zabavna noć i zavičajno druženje mještana podgrmečkih sela i njihovih potomaka koji danas žive razasuti širom svijeta.

U sportskim natjecanjima nastupilo je dvadesetak ekipa iz okolnih povratničkih sela, koje su se takmičile u više sportskih disciplina. I ove godine igre su imale multietnički karakter, s obzirom na to da su nastupile i ekipe iz nekoliko susjednih bošnjačkih sela.

Prema riječima Borislava Tešića, sekretara mjesne zajednice Lušci Palanka, specijalno za ovu priliku u Lušci Palanku dođe veliki broj mještana i njihovih potomaka koji su u poslijeratnom periodu egzistenciju zasnovali mahom u Srbiji ili RS.

"Ovo je tradicija koju njegujemo svake godine. Privremeno je prekinuta u ratnom i poslijeratnom periodu, ali smo igre obnovili 2002. godine i od tada ih održavamo svake godine", istakao je Tešić.

Grmečke sportske igre počele su se održavati sredinom sedamdesetih godina kada je na ideju o njihovom organizovanju došao Dane Korać, nastavnik fizičkog vaspitanja u mjesnoj školi. Po uzoru na pravu olimpijadu, i ova grmečka započela je postrojavanjem i mimohodom ekipa.

Kada je riječ o sportskim natjecanjima, učesnici su se takmičili u kombinaciji modernih sportova kao što su atletika, mali i veliki nogomet, ali i tradicionalnih, kao što su navlačenje konopca, bacanje kamena s ramena, trčanje u vreći i povlačenje palice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije