Gradovi

Izložba lokalne baštine Modriče

Izložba lokalne baštine Modriče
Izložba lokalne baštine Modriče

MODRIČA - Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" u Modriči, povodom "Oktobra - mjeseca knjige", organizovala je izložbu "Lokalna baština Modriče" na kojoj je predstavljen dio Zavičajne zbirke ove biblioteke.

Bibliotekarka Marija Lazić sinoć je, otvarajući izložbu, rekla da Zavičajni fond Narodne biblioteke objedinjuje oko 1.000 bibliotečkih jedinica među kojima su monografske publikacije modričkih i drugih autora o Modriči.

Izložene su brojne "stare i rijetke" knjige, serijske publikacije, časopisi, bilteni, godišnjaci, doktorske disertacije, magistarski radovi, karte, razglednice i veliki broj fotografija.

Najstarija knjiga je iz 1847. godine, a među starim fotografijama je i panorama Modriče iz 1905. godine.

Lazićeva je istakla da Biblioteka građu za Zavičaju zbirku prikuplja uglavnom putem lokalnog obaveznog primjerka, od poklona, te u manjem broju razmjenom i kupovinom.

Gost izložbe Dragan Mićić, bibliotekar Narodne bibilioteke Doboj, istakao je da je zavičajnost osnovni kriterijum da bibliotečki materijal uđe u zavičajnu zbirku, bez obzira kada je i na kom jeziku i pismu štampan, odnosno proizveden.

Mićić je govorio o načinu prikupljanja građe, te predstavio svoja istraživanja o značajnim ličnostima iz oblasti književnosti koje su rođene, živjele i pisale o Modriči krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Na izložbi su predstavljene monografske publikacije, serijske publikacije, te karte, fotografije, plakati, kalendari, telefonski imenici i sitan neknjižni materijal, kao i rukopisna građa autora iz Modriče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije