Gradovi

Maloljetnice zbog braka bježe od kuće i napuštaju školu

Maloljetnice zbog braka bježe od kuće i napuštaju školu
Foto: N.N. | Maloljetnice zbog braka bježe od kuće i napuštaju školu
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Na području USK učestali su slučajevi da maloljetnice bježe od kuće i roditelja i potom stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim osobama.

U posljednjih nešto više od mjesec dana, policija u USK intervenisala je u sedam takvih slučajeva. Posljednji je zabilježen u protekli ponedjeljak kada se Policijskoj stanici u Velikoj Kladuši obratio M.H. (50) i prijavio da je njegova 16-godišnja kćerka otišla od kuće kako bi stupila u izvanbračnu zajednicu s A.D. (22), koji živi u istom gradu.

U slučaj su uključeni socijalni radnici koji su obavili razgovor s maloljetnicom, koja je izjavila kako je od kuće otišla samovoljno i bez ičije prisile.

Nakon toga ona je vraćena porodici i prema riječima portparola MUP-a USK Snežane Galić, to je uobičajena praksa u ovakvim slučajevima.

"Policija interveniše u saradnji sa Tužilaštvom USK, a potom se uključuju i socijalni radnici. Obično se maloljetne osobe vraćaju u okrilje porodice sem u slučajevima kada se, zbog određenih okolnosti, odluči drugačije", istakla je Galićeva.

Procjenjuje se da ovakvih i sličnih slučajeva ima mnogo više, ali se svi ne prijavljuju policiji. Maloljetnice u najvećem broju slučajeva napuštaju i školu, pa su nam u Ministarstvu obrazovanja USK potvrdili kako na području ovog kantona postoji veliki broj djece, posebno ženske, koja su isključena iz obrazovnog procesa.

 Ova pojava je najizraženija u općinama Velika Kladuša, Cazin i Bužim, jer u ruralnim dijelovima tih općina još postoji shvatanje da je škola gubljenje vremena i da je korisnije da djeca pomažu porodici u svakodnevnim poslovima, kažu u Pedagoškom zavodu USK.

 To se posebno odnosi na žensku djecu, koju roditelji često udaju i prije navršetka punoljetstva.

"U proteklim godinama učinili smo krupne korake kako bismo promijenili ovakvu praksu, tako da je broj djece koja su isključena iz procesa obrazovanja znatno smanjen, ali ne i iskorijenjen", kažu u ovoj ustanovi.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, korijene ove pojave treba tražiti u trenutnoj teškoj situaciji u društvu, ali i nasljeđu konzervativne tradicije.

On smatra da je ova problematika društveno zlo za koje trenutno nema adekvatnog rješenja.

Po njegovom mišljenju, treba uraditi opsežna istraživanja ove pojave, a ne treba zanemariti ni edukaciju koju bi trebalo obavljati u porodici, školama i nevladinim organizacijama.

"Sigurno je da sve to ostavlja posljedice na te maloljetnice i njihov psihofizički razvoj, zdravlje, obrazovanje, i ne samo na tu djecu, već i na društvo u cjelini. Njihov brak nije samo njihov problem, ili problem njihove porodice, i društvo bi se moralo suočiti sa razlozima i motivima djevojčice koja se odluči na jedan takav korak", istakao je Biščević.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije