Gradovi

Medvjed pred kućom napravio krvavi pir

Medvjed pred kućom napravio krvavi pir
Medvjed pred kućom napravio krvavi pir

MRKONJIĆ GRAD - Domaćinstvo porodice Ćoćkalo, u selu Šibovi na planini Lisini godinama je na udaru divljih zvijeri, naročito medvjeda, a u krvavom piru u petak ujutru ubijene su četiri ovce.

Samohrana majka Milosavka Ćoćkalo, koja živi sa troje meloljetne djece i sa osamdesetjednogodišnjim svekrom Veljkom, kaže da nema dana kada ne strahuje od razjarene životinje, koja ih "redovno posjećuje", prenosi Glas Srpske.

"Medvjed je potrgao bodljikavu žicu i provalio u tor koji se nalazi nadomak kuće. Ubio je jednu ovcu i odnio je nedaleko od tora i pojeo. Drugoj ovci je otkinuo glavu, a još dvije ovce su uginule od posljedica divljanja zvijeri", rekla je Miloslavka i dodala da su ona i svekar doživjeli šok kada su ujutru vidjeli uništeno imanje.

"Medvjed koji je ubio moje ovce je vjerovatno bio ogromna zvjerka. U snijegu smo našli njegovu stopu koja je sigurno veća od broja čizme 44. Silna je grdosija, jer je jednim udarcem uspio da pokida svu bodljikavu žicu na toru",  ispričao je Veljko.

Milosavka dodaje da su se zvijeri osilile.

"Divlje životinje slobodno šetaju selom, ne plaše se ni laveža pasa. Iako smo gotovo sami na planini i danju i noću moram da zaključavam kuću. Prošle godine medvjed nam je ubio kravu, a prije toga jednu junicu, dvoje teladi i dvije ovce", ispričala je Milosavka.

U planinskom selu Šibovi, na 1.200 metara nadmorske visine, žive samo tri porodice sa sedmoro čeljadi.

"Borim se da prehranim porodicu i da djecu školujem kako znam i umijem. Živimo u ovom bespuću, gdje divlje zvijeri slobodno šetaju danju i noću, plašeći se da će u potrazi za hranom i nas napasti", priča Milosavka kojoj je muž poginuo u saobraćajnoj nesreći i sama brine se o imanju.

Njena farma sa 18 krava i 98 ovaca je jedna od najvećih u opštini, ali uprkos tome nikada nije dobila nikakav podsticaj.

Šteta

Milosavka je rekla da su medvjedi u posljednjih nekoliko godina njenoj prodici pričinili štetu veću od 10.000 maraka.

"Stalno smo na udaru medvjeda, a nadležni ništa ne preduzimaju da se spriječi divljanje zvijeri u našem selu", žali se Milosavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije