Gradovi

Moraju da nadoknade slobodan dan za Bajram?

Moraju da nadoknade slobodan dan za Bajram?
Foto: N.N. | Moraju da nadoknade slobodan dan za Bajram?
Sanja Čakarević

DOBOJ - Zaposleni u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" koji su islamske vjere morali su da podnesu zahtjev za slobodan dan kako bi u petak proslavili ramazanski Bajram, a potom će to morati da nadoknade pa će nastava u područnim odjeljenjima u Miljkovcu i Makljenovcu, umjesto 14. juna, biti završena četiri dana kasnije.

To je, između ostalog, napisala Lamija Mehmedić-Vatreš, nastavnica islamske vjeronauke, u dopisu koji je dospio u javnost, a koji je prethodno, osim direktoru škole, uputila i resornom ministarstvu, Republičkom pedagoškom zavodu, Rijasetu IZ BiH, Medžlisu IZ Doboj i još nekim institucijama.

Mehmedić-Vatrešovu smo u srijedu sreli u školi neposredno pred odlazak na čas, ali nam je poručila da ne želi da preko medija vodi borbu sa obrazovnom institucijom u kojoj je zaposlena.

Ona je istakla da je Bajram vjerski praznik koji je po Zakonu o praznicima RS zagarantovan Bošnjacima kao slobodan dan, te dodala da joj nije palo na pamet da piše molbu da taj dan ne radi.

Vedran Gligorić, direktor škole, izjavio je da radnici kada žele slobodan dan imaju obavezu da pišu zahtjev, te dodaje da to čine i zaposleni koji s posla odsustvuju kada proslavljaju slavu.

"U slučaju pomenute koleginice, tj. nastavnika koji predaju islamsku vjeronauku, podrazumijeva se da oni praznuju Bajram, tako da oni nisu ni podnijeli zahtjev i svakako će dobiti slobodan dan", kaže Gligorić.

On dodaje da se nastava završava kada se ispuni 180 radnih dana, pa će tako centralna škola završiti 14. juna, a područna odjeljenja u povratničkim naseljima Miljkovac i Makljenovac 18. juna.

"Jedina greška koja se potkrala je bila u nastavnom kalendaru gdje je napisano 'zbog nadoknade vjerskih praznika', što je bila u suštini tehnička greška, i ona je odavno otklonjena", rekao je Gligorić.

Dopis islamske vjeroučiteljice iskoristili su u lokalnom SDP-u i SBiH da se oglase saopštenjem za javnost.

"Smatramo da je u nastavnom kalendaru OŠ 'Dositej Obradović' načinjena vjerska diskriminacija jer je navedeno da se školska godina završava 14. juna, osim u područnim odjeljenjima Miljkovac i Makljenovac gdje se nastava završava 18. radi nadoknade časova zbog bajramskih praznika", navodi se u saopštenju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije