Gradovi

Mur sa Durakovićem, pa sa Grujičićem u Srebrenici

Mur sa Durakovićem, pa sa Grujičićem u Srebrenici
Foto: Ilustracija | Mur sa Durakovićem, pa sa Grujičićem u Srebrenici

SREBRENICA - Šef Misije OSCE u BiH Džonatan Mur izjavio je danas u Srebrenici, nakon razgovora sa opštinskim zvaničnicima, da puno znači to što je načelnik te opštine Mladen Grujičić dao punu podršku svom zamjeniku i organizatorima obilježavanja 22. godišnjice zločina na tom području, 11. jula.

Mur je, kako je prenijela Fena, istakao da je važno razgovarati o ekonomskoj budućnosti Srebrenice, mogućim investicijama, statusu različitih projekata i privatnih investicija, kao i međunarodnih projekata.

"Čuo sam da će vrtić biti izgrađen u septembru i želimo da vidimo sve više konkretnih koraka na ekonomskom planu", poručio je Mur poslije razgovora sa načelnikom Grujičićem i njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem.

Na sastanku je analizirano urađeno i ono šta treba realizirati u tom gradu, a načelnik Grujičić navodi da je zajednički stav da treba stvarati uslove da investitori dolaze u Srebrenicu, pokreću svoje proizvodnje i zapošljavaju stanovništvo.

"U tom smjeru smo krenuli, ima pomaka, a vjerovatno će to da se potvrdi i na terenu", kazao je Grujičić.

Kada je u pitanju komemoracija 11. jula u Potočarima, Grujičić je rekao da njegovi saradnici imaju njegovu punu podršku.

"Stav majki Srebrenice poštujem i svako ima pravo da kaže ono što misli. Mislim da nije vrijeme da potenciram na pitanju da prisustvujem komemoraciji, ali u narednom periodu mislim da će se steći uslovi da budem poželjan na komemoraciji, kao što su poželjni predstavnici Bošnjaka na komemoraciji stradanja Srba", poručio je Grujičić.

Mur, koji svoj mandata u Misiji OSCE u BiH završava 1. septembra je rekao da je tokom njegovog mandata bilo i veoma uspješnih, a ponekad i veoma teških situacija.

"Nikad nisam očekivao pa ni sad da je moguće sve odjednom riješiti, a na kraju krajevima to zavisi i od građana BiH", zaključio je Mur.

Ranije danas, Mur se u Srebrenici sastao i sa bivšim načelnikom Ćamilom Durakovićem, koji je sada predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice od zločina u Srebrenici.

"Ova opština je bitna iz istorijskih razloga i Srebreničani su zaslužili našu pažnju i imaju našu podršku", rekao je Mur nakon susreta sa Durakovićem.

Poručio je da je OSCE prisutan svaki dan u Srebrenici, zahvaljujući OSCE-ovom timu u tom gradu, a najavio je da će zajedno sa svojim kolegama prisustvovati komemeraciji 11. jula u Potočarima, prenio je Dnevni Avaz.

Mur i Duraković su, kako se navodi, osim o obilježavanju godišnjice razgovarali ii o aktuelnoj političkoj situaciji u toj opštini.

"Rekao sam svoje mišljenje o političkoj situaciji u Srebrenici koje može biti prihvaćeno ili ne. Ipak, mislim da imamo tešku političku situaciju koja sigurno nije održiva. Trenutno smo mjesto gdje se funkcije najbrže mijenjaju u BiH", ocijenio je Duraković.

Nakon lokalnih izbora, naime, na čelu srebreničke opštine Durakovića je zamenio predstavnik Srba Mladen Grujičić.

Duraković je rekao da mu je drago da aktuelna vlast nije imala ništa protiv da naslijedi stavku koja se odnosi na obilježavanje godišnjice u Potočarima.

Bivši gradonačelnik rekao je da ne očekuje opstrukcije obilježavanja 11. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije