Gradovi

Na svojim ognjištima bez struje

Na svojim ognjištima bez struje
Na svojim ognjištima bez struje

BOSANSKI PETROVAC - Dvadesetak domaćinstava u selima Bjelaj i Krnjeuša, općina Bosanski Petrovac, u cijelom poslijeratnom periodu žive bez električne energije u svojim domaćinstvima.

"Živimo kao da smo na kraju svijeta. Putevi koji vode prema selu su makadamski i ne održavaju se redovito. Kada nas poštar posjeti kao da nas sunce obasja", kaže Đuro Kresoja, stanovnik Krnjeuše.

On kaže kako se u poslijeratnom periodu kućama u ovom selu vratilo desetak porodica, te da je od osamdeset dva porušena stambena objekta obnovljeno tek dvanaest kuća. "Možda bi se vratili i drugi, ali kada čuju da nema struje odmah odustaju. U proteklim godinama slali smo na razne adrese brojne zahtjeve da nam dovedu struju, obećanja je bilo, ali niti jedno nije realizovano", kaže Dušan.

Dodaje kako su gotovo svi povratnici u starijoj životnoj dobi te da preživljavaju isključivo se baveći poljoprivrednom proizvodnjom. "Nešto se zasije, držimo i blago, pa se nekako preživi. Međutim, bez struje teško izdržavamo. Posebno je teško za hranu, jer nemaš frižider ni zamrzivač. Jedino rakiju možemo sačuvati", kažu uz smijeh mještani.

Nadležni u općini Bosanski Petrovac ističu kako postoji nekoliko neelektrificiranih džepova na području općine, gdje je elektromreža uništena u toku ratnog perioda. Kažu kako su projekti elektrifikacije izuzetno skupi te da lokalna vlast, bez pomoći s viših razina ili međunarodnih organizacija, ne može sama finansirati takve projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije