Gradovi

Nema para za jednokratne pomoći najugroženijima

Nema para za jednokratne pomoći najugroženijima
Nema para za jednokratne pomoći najugroženijima

SRBAC - Predsjednik Udruženja penzionera u Srpcu Ostoja Romić rekao je danas Srni da ovo udruženje nije dobilo novac od opštine za isplatu jednokratne pomoći od po 50 KM najugroženijim penzionerima u ovoj godini.

Romić je naveo da na evidenciji opštinskog Udruženja ima 2.359 penzionera, od kojih 352 imaju primanja do 169 KM, a u posljednjih osam godina praksa je da se krajem godine najugroženijim penzionerskim porodicama, čija su primanja do iznosa minimalne penzije u Srpskoj, isplaćuje jednokratna novčana pomoć od po 50 KM.

"S obzirom na to da nismo dobili nijednu marku od planiranih 15.000 KM iz opštinskog budžeta, tražili smo hitan sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti da bismo ih upozorili na nedopustivo ponašanje prema najstarijoj kategoriji građana", napomenuo je Romić.

Sekretar Udruženja penzionera Žarko Večernović rekao je da je na sastanku opštinskim funkcionerima predočeno i to da je Udruženje za prošlu godinu dobilo samo 5.000 KM, od planiranih 15.000 KM.

"Pomoć smo isplatili iz sredstava prikupljenih od članarine, računajući na to da će nam dug biti prebačen u ovoj godini. To se nije dogodilo, a nismo dobili ni marku za ovu godinu, pa smo došli u situaciju da sada ne možemo isplaćivati novčanu pomoć od po 500 KM porodicama za sahranu penzionera", ukazuje Večernović.

Zamjenik načelnika opštine Srbac Ranko Nedić, koji je prisustvovao sastanku, rekao je Srni da je neprijatno iznenađen informacijom o ovakvom odnosu lokalne vlasti prema penzionerima.

"Učiniću sve da dođe do prijema delegacije Udruženja kod načelnika opštine Drage Ćirića, jer je on jedini ovlašćen za potpisivanje naloga za doznaku sredstava. Situacija u budžetu zaista je teška, jer je samo za ublažavanje štete od majske poplave isplaćeno oko 400.000 KM nepredviđenih troškova, a od Vlade Srpske dobijeno je tek nešto više od 8.000 KM. Ali, to ne smije biti razlog da Udruženje kao budžetski korisnik ne dobije ni jednu dvanaestinu planiranih sredstava za 10 mjeseci tekuće godine", istakao je Nedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije