Gradovi

Ni poplave nisu lekcija za osiguravanje imovine

Ni poplave nisu lekcija za osiguravanje imovine
Foto: N.N. | Ni poplave nisu lekcija za osiguravanje imovine

DOBOJ - Katastrofalne poplave iz 2014. godine nisu natjerale Dobojlije da osiguraju svoju imovinu, koja je tada oštećena, pa je autoosiguranje i dalje najprodavaniji proizvod osiguravajućih društava.

Rečeno je to u petak u Doboju tokom 6. konferencije o osiguranju.

Milomir Durmić, generalni direktor "Drina osiguranja", navodi da su osiguravajuća društva nakon poplava pripremila paket osiguranja od elementarnih nepogoda, ali građani nisu bili previše zainteresovani.

 "U razgovoru sa našim građanima, osiguranicima, došli smo do zaključka da naši građani sa veoma niskom sviješću o osiguranju i potrebi osiguranja razmišljaju na sljedeći način: 'To se desilo prošle godine, sada se sigurno neće desiti naredne dvije godine', i onda idu na taj stepen rizika", kaže Durmić.

"Za sva nerazvijena tržišta karakteristično je da neobavezni vidovi osiguranja, kao što je osiguranje imovine, imaju veoma malo učešće na tržištu", kaže Mladen Jovanović, predstavnik Agencije za osiguranje RS.

Zbog toga je, ističe Jovanović, potrebno edukovati stanovništvo i približiti se potencijalnim kupcima, kojima treba predstaviti da osiguranje nije skupo, a da su efekti i zaštita od rizika značajni.

"Za neke cifre reda 50100 KM premije (godišnje) može se osigurati imovina vrijednosti 50.000100.000 KM, što je vrlo povoljno za korisnike osiguranja. To su okvirne cijene, svako društvo utvrđuje svoje cijene, ali nisu toliko bitne cijene, koliko je u percepciji ljudi ta cijena visoka", kazao je Jovanović.

Dobojlije su nam rekle na ovu temu da bi im osiguranje imovine dobro došlo, posebno jer su preživjeli jednu katastrofu, ali da ipak to još nisu uradili jer stalno imaju neke životne troškove, kao što su spremanje zimnice, nabavka ogreva i slično.

Darko Stupar, predsjednik Uprave Centra za unapređenje tržišta osiguranja i finansijskih usluga (COFUS), koji je u saradnji sa Agencijom za osiguranje RS u petak organizovao konferenciju o osiguranju, smatra da to što se građani i dalje najviše odlučuju za autoosiguranje treba pametno iskoristiti.

 "Ta masovnost, kada je riječ o osiguranju od autoodgovornosti može se iskoristiti za realizaciju drugih vrsta osiguranja: dobrovoljno zdravstveno osiguranje, osiguranje imovine, životno osiguranje, i podizanje svijesti o potrebi i značaju osiguranja", izjavio je Stupar.

Jedan od načina podizanja svijesti građana je projekat "Skontaj osiguranje", koji realizuje Agencija za osiguranje RS sa COFUS centrom, kojim se značaj osiguranja nastoji približiti građanima, posebno mladima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije