Gradovi

Obnavljaju 25 kuća u Vuskosavlju

Obnavljaju 25 kuća u Vuskosavlju
Obnavljaju 25 kuća u Vuskosavlju

VUKOSAVLJE - U Vukosavlju je, zahavaljujući sredstvima EU iz Programa za oporavak od poplava u BiH u iznosu 192.000 KM, u toku sanacija 25 kuća oštećenih u majskim poplavama, rekao je Srni načelnik opštine Elvir Hadžiomerović.

Hadžiomerović je istakao da Projekat sanacije kuća provodi UNDP, koji je u saradnji sa lokalnom upravom odabrao kuće za hitnu sanaciju u naseljima Modrički Lug, Jezero i Vukosavlje.

Koordinator za stručni nadzor Aleksandar Drpa rekao je da se radovi izvode istovremeno na svim objektima.

"Na većini kuća vrši se ugradnja vanjske i unutrašnje stolarije, postavljaju podovi, saniraju unutrašnji zidovi", naveo je Drpa i dodao da je planom sanacije predviđena i rekonstrukcija krova na jednoj kući i nadogradnja sprata kuće višečlane porodice u naselju Modrički Lug.

Rifat Ćosić, direktor preduzeća "Ćosić promeks", izvođača radova iz Usore u Federaciji BiH, najavio je da će radovi biti završeni u toku naredne sedmice. 

Brzinom i kvalitetom sanacije zadovoljni su Nenad i Anica Blagojević, izbjegli iz Vozuće, nastanjeni u Jezeru.

Jakov Maksimović iz Modričkog Luga kaže da bez pomoći ne bi mogao ozidati i pokriti kuću u čijem prizemlju, zahvaćenom poplavama, živi sa šest članova porodice. "Hladnoća i vlaga već utiču na zdravlje djece, od kojih je i jedna beba", kaže Maksimović, koji se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina. 

Prema podacima Opštinske komisije za procjenu šteta od poplava, u Vukosavlju je u majskim poplavama oštećeno 288 stambenih objekata čiji vlasnici su dobili vaučere Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Ukupna šteta od poplava u ovoj opštini procijenjena je na 4.826.569 KM, od čega šteta na stambenim objektima i namještaju iznosi 2.541.000 KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije