Gradovi

Opštinari u Srpcu poslije tri godine mogu ovjeriti knjižice

Opštinari u Srpcu poslije tri godine mogu ovjeriti knjižice
Opštinari u Srpcu poslije tri godine mogu ovjeriti knjižice

SRBAC - Radnici opštinske uprave i nekoliko javnih ustanova i preduzeća u Srpcu poslije gotovo tri godine konačno od danas mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu, jer je potpisan reprogram sa Poreskom upravom RS o izmirenju duga od 668.580 maraka.

Osim opštinara, ova vijest je obradovala i radnike Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis", vrtića "Naša radost" i Centra za socijalni rad.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je odobreno odgađanje plaćanja poreskog duga na period od 60 mjeseci.

- To znači da će se, pored redovnih obaveza za poreze i doprinose, svakog mjeseca izmirivati oko 15.000 maraka za reprogram - kazao je Dragosavljević.

Opština Srbac jedan je od rekordera u RS po broju blokada zbog neuplaćenih dugovanja za poreze i doprinose. Poreski dugovi opštinske uprave su neredovno plaćani i od 2013. do 2015. godine, zbog čega je žiro-račun opštine u ovom periodu bio blokiran u više navrata.

- Reprogramiranje obaveza je bilo neminovnost, jer su naslijeđeni kratkoročni dugovi doveli opštinu u tešku situaciju, a potreba radnika za ovjerenom knjižicom i medicinskim pregledima bila je sve veća - rekao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, uz navedeni iznos moraće se plaćati i kamate predviđene zakonom o odgođenom plaćanju poreskog duga, o čemu će biti upoznati i odbornici Skupštine opštine na sjednici koja će biti održana 17. februara.

Krajem decembra potpisan je reprogram i sa "Elektrokrajinom" na iznos od 800.000 maraka za neplaćenu električnu energiju, čime je opština takođe rasterećena obaveza iz prethodnog perioda.

- Ovo su samo neki od nagomilanih problema na čije rješavanje se čekalo godinama. Napravili smo zaokret i u drugim stvarima. Poslije tri godine nedavno je raspisan i konkurs za stipendije, a nakon dužeg vremena i javni oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta i javni poziv za finansiranje kulturnih i sportskih manifestacija - naglasio je Dragosavljević.

Novi potezi opštinske uprave

- raspisan i konkurs za stipendije

- davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta

- finansiranje kulturnih i sportskih manifestacija

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije