Gradovi

Otkrivena spomen bista Dušku Pujiću, borcu proteklog rata

Otkrivena spomen bista Dušku Pujiću, borcu proteklog rata
Otkrivena spomen bista Dušku Pujiću, borcu proteklog rata

TREBINJE - Episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije sveštao je danas, uz sasluženje sveštenstva, u trebinjskom naselju Pridvorci, spomen bistu junaka proteklog rata Duška Pujića, koju su otkrili njegovi sinovi Nikola i Duško.

"Mnogo je junaka proteklog rata i danas, ovdje među nama, mnogo je njih u borbama položilo i svoje živote, a na nama živima je ostalo da ih se sjećamo i u slozi pominjemo", rekao je vladika Grigorije, moleći se za sve srpske junake koji su vijekovima polagali živote na oltar otadžbine.

Na te ratne dane, na Duška i sve junake proteklog rata, podsjetio je Pero Mišeljić, član Inicijativnog odbora za gradnju spomen biste i ratni komandir Protivoklopne čete Trećeg bataljona u kojoj je bio i Duško, naglasivši da je ovo samo djelić duga koji porodica, saborci i svi građani Trebinja odužuju za njegovu žrtvu.

"Duško nije bio čovjek koji uzmiče, pa ni u onim prijeratnim vremenima, iako ga je priroda njegovog posla na to upućivala, nije želio napustiti Trebinje, već je svima odgovarao pitanjem – šta će biti ako svi odemo?", podsjetio se Mišeljić.

Zahvalnost za žrtvovanje svome gradu i svojoj otadžbini, iskazao je ispred Pujićeve biste i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, naglasivši da su se Trebinjci i nedavno odužili žrtvi pokojnog vojvode Nedeljka Vidakovića kome je u centru grada podignut dostojanstven spomenik.

"Nema ništa časnije ni ljepše, ali ni bolnije ni tužnije, nego nositi uspomenu na svoje najbliže koji širom otvorili vrata i svome narodu i svojoj otadžbini, zbog čega su danas tako ponosni i tužni sinovi i cijela porodica Duška Pujića, ali svi mi koji smo ovdje prisutni", kazao je Vučurević.

Duškovi sinovi Nikola i Duško, kome je majka Ljubica, budući da ga je rodila nakon očeve smrti, dala njegovo ime, istakli su ponos zbog toga što pripadaju svome ocu, ali, kako rekoše, i ponos što pripadaju ovome gradu koji zna da cijeni njegovu žrtvu.

"Ovo je velika čast za moju familiju koja je puno zahvalna svim tatinim saborcima, svim našim prijateljima i svim građanima Trebinja koji su bili jedinstveni u podizanju ove spomen biste", kazao je kratko Nikola.

Spomen bista je urađena u beogradskoj "Livnici Jeremić", a na realizaciji cjelokupnog projekta su se angažovala sva preduzeća energetskog sektora u Trebinju, kao brojna preduzeća i ustanove, pojedinci, Boračka organizacija grada, kao i lokalna zajednica...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije