Gradovi

Otvara se Spomen-soba Zorana Đinđića u rodnom Šamcu

Otvara se Spomen-soba Zorana Đinđića u rodnom Šamcu
Otvara se Spomen-soba Zorana Đinđića u rodnom Šamcu

SARAJEVO - Spomen-soba Zorana Đinđića bit će otvorena sutra u Multireligijskom i interkulturalnom centru IMIC u mjesnoj zajednici Hrvatska tišina u Šamcu, Đinđićevom rodnom mjestu.

Prof. dr. Žarko Korać održaće tom prilikom predavanje o temi "Važnost djela i djelatnosti Zorana Đinđića za proces suočavanja s prošlošću naših krajeva", najavila je Mreža za izgradnju mira uz čiju podršaku će spomen-soba biti otvorena, kao i podršku brojnih organizacija iz zemalja okruženja.

Poslije predavanja, u diskusiji će među ostalima sudjelovati: Drago Bojić, Miloš Vasić, Idira Arpadžić, Slobodan Šoja, Ešref Zaimbegović, Đoko Lazić, Ninoslav Sušilović, Perica Dujmenović, Nikša Nezirović, Goran Bubalo i drugi gosti.

Multireligijski i interkulturalni centar IMIC pruža platformu za promociju međurelgijskog dijaloga i razvoj dijaloga o pravdi i miru u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi.

Organizacija podržava ciljeve multireligijskog, multietničkog i multikulturalnog društva te potiče demokratizaciju i reintegraciju zemlje i njenih ljudi, osiguravanje ljudskih prava i kulturu tolerancije, mira i uzajamnog razumijevanja.

Zoran Đinđić, bivši predsjednik Vlade Srbije, rođen je 1. augusta 1952. u Bosanskom Šamcu.

Između ostalog bio je gradonačelnik Beograda (1997.) te predsjednik srpske vlade   (2001 - 2003.). Godine 1999. američki  "Times" uvrstio je Đinđića u prestižnu listu 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Dobitnik je ugledne njemačke nagrade "Bambi" za 2000. godinu s područja politike. Godine 2002. u Pragu je za doprinose u razvoju demokratije u Srbiji primio nagradu "Fondacije Polak", koja se svake godine dodjeljuje za doprinos u provođenju demokratskih i ekonomskih reformi u centralnoj i istočnoj Evropi.

Đinđić je ubijen u atentatu 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije