Gradovi

Pavić: Što prije krenuti sa sanacijom Prijedora

Pavić: Što prije krenuti sa sanacijom Prijedora
Pavić: Što prije krenuti sa sanacijom Prijedora

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je danas da će od Fonda solidarnosti Republike Srpske zatražiti da se što prije krene sa hitnom sanacijom poplavama ugroženih naselja u gradu na Sani.

"Dostavili smo Fondu hitne mjere sanacije kako bismo grad zaštitili. Za realizaciju plana potrebno je blizu dva miliona KM i insistiraću da u ovoj nedjelji počnu radovi", rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

Pavić je danas ukinuo vanrednu sistuaciju proglašenu 13. septembra zbog opasnosti od poplava nakon što je vodostaj Sane dostigao 475 centimetara ili za 55 centimetara više od kritične tačke.

"Sačuvali smo grad od poplava nasipima. I Raškovac i Tukove i Gomjenicu smo sačuvali nasipima koji su oko 15 centimetara bili u vodi, što znači da bi se toliko vode prelilo u ta naselja da nije bilo nasipa. Želio bih istaći aktivnost građana sa tih područja koji su popravljali nasipe, punili i postavljali vreće sa pjeskom i pokazali visok nivo želje da odbrane grad od poplava", naglasio je Pavić.

On je rekao da je opasnost od poplava prošla, ali da većina ljudi nije ni shvatila da je postojala opasnost "da se ponovi maj".

"U toku je nabavka još dva čamca za Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu Prijedor, od kojih će jedan biti sa čvrstim dnom, jer se gumeni probijaju na ogradama. Tako ćemo upotpuniti opremu da možemo djelovati u svim pravcima, ako bude potrebe", dodao je Pavić.

On je naveo da je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 11.000 KM za nabavku udžbenika djeci iz poplavljenih područja koja nisu bila u stanju da ih nabave.

"Na spisku je 172 djece i danas je počela podjela udžbenika posredstvom Centra za socijalni rad, Udruženja roditelja sa četvoro i više djece `Roda` i mjesnih zajednica Raškovac, Tukovi i Gomjenica", kaže Pavić.

Govoreći o projektima zaštite od poplave koje je grad Prijedor kandidovao Vladi Republike Srpske, Pavić je rekao da su odobrena tri projekta vrijedna 2,2 miliona KM, i to sanacija korita rijeke Miloševice, izgradnja parapetnog zida u Tukovima i igradnja odvodnog kanala u Vrbicama, a da nisu odobrena dva projekta vrijedna više desetina miliona maraka - regulacija i čišćenje korita rijeke Sane i nasip od gradskog mosta do Brezičana.

On je najavio da će kompaniji "Arselor Mital" Prijedor, koja je odobrila dodatnih pola miliona maraka za pomoć u zaštiti od poplava, sutra biti proslijeđen program koji obuhvata djelimično čišćenje Bereka i sanaciju puteva oštećenih u poplavama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije