Gradovi

Posađeno drvo mira u Srebrenici

Posađeno drvo mira u Srebrenici
Posađeno drvo mira u Srebrenici

SREBRENICA - U okviru Sedmice mira u Srebrenici je danas upriličeno simbolično uređenje parka mira - sadnjom drveća i cvijeća.

Radna grupa za Srebrenicu je drvo mira zasadila u gradskom parku u prisustvu djece iz vrtića "Poletarac“, djece iz osnovne škole, opštinskih zvaničnika, nevladinih organizacija i građana Srebrenice.

Amir Kulaglić, predstavnik Opštine Srebrenica, istakao je da je važno da se iz Srebrenice šalje poruka mira, te da je taj grad dio značajnog projekta koji će se realizovati u 30 opština širom Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine.

- Srebrenica i građani Srebrenice su u svom svakodnevnom životu opterećeni teškom ratnom prošlošću i teškom ekonomskom situacijom. Nama u Srebrenici treba podrška i pomoć u svim segmentima. Međutim, nužan uslov za sve to je obnova povjerenja i suživota među građanima Srebrenice - dodao je Kulaglić.

Vesna Jovanović, direktorica JU vrtić "Poletarac“, izrazila je zadovoljstvo što su djeca iz vrtića učestovala u sadnji drveta mira jer su djeca naša budućnost.

- Djeca su naša odgovornost, i mi ih od malih nogu moramo učiti da se vole, razumijevaju i grade dobre odnose zbog budućnosti - dodala je Jovanović

Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja "Majke Srebrenice“, rekla je da mir za one koji su izgubili svoje najmilije tokom rata znači mnogo zbog budućih generacija i da se ne ponovi prošlost.

- Mi se moramo boriti da naša djeca, naša budućnost ne osjeti ono što smo mi preživjeli, najstrašnije događaje. Moramo se boriti da obezbijedimo djeci bolju budućnost - rekla je Mehmedović.

Valentina Gagić-Lazić, predsjednica udruženja "Sara“, poručila je da je mir nezamjenjiva kategorija.

- Važno je da pronađemo mir u sebi i da iskoristimo maksimum od onog što imamo da bismo svi živjeli u miru i harmoniji - dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije