Gradovi

Postignut privremeni dogovor, isporuka plina do 3. aprila

Postignut privremeni dogovor, isporuka plina do 3. aprila
Postignut privremeni dogovor, isporuka plina do 3. aprila

SARAJEVO - BH Gas neće obustaviti isporuku prirodnog gasa građanima Sarajeva do 3. aprila, rezultat je današnjeg privremenog dogovora direktora ove kompanije Mirze Serdijarevića, ministra prostornog uređenja u Vladi KS Zlatka Petrovića, direktora Sarajevo Gasa Saliha Selmanovića i direktora KJKP Toplane Sarajevo Admira Džubura, javlja Anadolu Agency (AA).

"Kompanija BH Gas ima razumijevanje i čini sve da stanovnici Kantona Sarajevo ne ostanu bez ovog značajnog energenta, s tim da se nastavlja isporuka dovoljnih količina za potrebe domaćinstava u Kantonu Sarajevo", saopćeno je iz BH Gasa.

Ministar Petrović je obećao izmirenje većeg duga februarske fakture najdalje do 10. aprila u iznosu, kako je rekao "preko 10 miliona KM". 

Kanton Sarajevo trebao je sutra u podne ostati bez gasa, zbog duga od 11,4 miliona KM zaključno s februarom, koji Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Sarajevogas ima prema BH Gasu.

Izvršni direktor Sektora razvoja u KJKP Sarajevogas Mehmedalija Sijarić potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da ta kompanija nije zaključno sa 31. martom, do kada je bio rok, izmirila svoje obaveze, čak ni u smanjenom obimu, ali da za to postoje objektivni razlozi.

"Posljedice i negativne konotacije koje bi nastale nakon takve odluke o obustavi gasa mogle bi biti nesagledive za oko 55.000 potrošača. Građani i poslovni subjekti koji nemaju niti jedne marke dugovanja prema Sarajevo, koji redovno izmiruju svoje obaveze, mogli bi ostati bez plina i to isključivo zbog neregulisanih odnosa. KJKP Sarajevogas je i do sada odmah transferisao sve uplate ka BH Gasu, ali ta dinamika je ovisila o uplatama na naš račun i to od KJKP Toplane, koje su naš najveći dužnik", naveo je Sijarić.

On je ukazao i na to da nikada nije bila praksa da se posebno poslije sezone grijanja insistira na plaćanjima računa, kao što je sada slučaj, već da se to obično čini do početka nove.

U KJKP Sarajevogas navode kako međutim, razumiju sa kojim problemima se suočavaju u KJKP Toplane s obzirom da prodaju toplotnu energiju ispod stvarne ekonomske cijene.

Ukupan dug KJKP Toplane prema KJKP Sarajevogas, kako za AA navodi Ženja Ljubuškić, portparol tog preduzeća, iznosi 85 miliona KM, ali osnovni problem toga je nepovoljna prodajna cijena u odnosu na nabavnu. Naime, KJKP Toplane od KJKP Sarajevogas nabavljaju gas po cijeni od 0,824 KM bez poreza na dodanu vrijednost (PDV), a prodaju po 1,18 KM po metru kvadratnom.

"Cijene centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo nisu se mijenjale od decembra 2007. Istovremeno, u tom periodu je došlo do višestrukog povećanja cijena vode i električne energije, koji su naši osnovni elementi za isporuku toplotne energije do krajnjeg korisnika. S obzirom kako cijena centralnog grijanja u odnosu na vodu i struju ostaje ista, logično je da smo došli u situaciju da nismo u stanju izmirivati svoje obaveze usljed nepovoljnog statusa u kojem se nalazimo", zaključio je Ljubuškić.

On je podsjetio da je ranije putem Ministarstva prostornog uređenja od Vlade Kantona Sarajevo tražena korekcija cijene centralnog grijanja od 33 posto, ali da je odluka sa sjednice povučena nakon nezadovoljstva koje je uslijedilo zbog tog prijedloga.

Istovremeno, Kanton Sarajevo iako je po Zakonu o komunalnoj djelatnosti kao osnivač javnih kantonalnih komunalnih preduzeća obavezan pokriti njihova dugovanja ako oni to nisu u mogućnosti, to ne čini.

"Isključenje gasa Kantonu Sarajevo posebno bi osjetilo oko 9.000 korisnika koja se snabdijevaju centralnim grijanjem posredstvom krovnih kotlovnica koje koriste isključivo prirodni gas. Preostalih nešto više od 43.000 osoba i objekata će i dalje imati snabdijevanje, ali po izmijenjenom dnevnom režimu", zaključio je Ljubuškić.

Naglasio je važnost da se riješi pitanje koje već godinama opterećuje KJKP Toplane, čiji su potrošači, njih oko 53.000, jedini u Kantonu Sarajevo koji su "amnestirani" od svake korekcije cijena, čak i u uslovima kada se one uvećavaju za vodu i električnu energiju kao njihove glavne energente pored prirodnog gasa. Naime, za oko 75.000 potrošača KJKP Sarajevogas prilikom svake korekcije cijene vode i električne energije uvećavaju se računi kao posljedica nastale razlike.

Izvršni direktor Sektora razvoja u KJKP Sarajevogas Mehmedalija Sijarić za AA je potvrdio kako novonastala situacija oko mogućeg isključenja plina Kantonu Sarajevo nema veze sa potraživanjima, odnosno dugom koji BiH ima prema Ruskoj Federaciji u iznosu od oko 105 miliona dolara.

"Nema države na svijetu koja se snabdijeva gasom iz Rusije, a da toj zemlji ne duguje preko 100 miliona dolara. Naprimjer, Republika Srbija prema Ruskoj Federaciji, odnosno prema Gazpromu, duguje trenutno milijardu eura i niko ne dovodi u pitanje obustavu isporuke prirodnog gasa toj državi. Svima je jasno da se dug mora platiti. Uvijek se traže mehanizmi kako da se to riješi u obostranu korist", naveo je Sijarić.

Inače, dok ima obaveze od oko 105 miliona dolara za takozvani ratni dug prema Ruskoj Federaciji istovremeno Bosna i Hercegovina od nje potražuje 125 miliona dolara  po osnovu klirinškog potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije