Gradovi

Pri kraju prva faza izgradnje vodocrpilišta Komlenac

Pri kraju prva faza izgradnje vodocrpilišta Komlenac
Pri kraju prva faza izgradnje vodocrpilišta Komlenac

KOZARSKA DUBICA - Radovi na izgradnji prve faze vodovodnog sistema opštine Kozarska Dubica i vodocrpilišta Komlenac nalaze se u završnoj fazi, potvrdila je načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Tanja Burić.

Riječ je o projektu čija je realizacija podijeljena u tri faze, a finansira se iz sredstava opštine, kreditnih sredstava Evropske investicione banke, IPA fondova i donatora.

"Radovi na izgradnji prve faze započeli su u junu 2013. godine. Cjevovod je postavljen skoro u potpunosti, rezervoar na Krivdića brdu je urađen oko 80 odsto, sanacija bunara je završena, te je preostalo da se završe radovi na trafostanicama i pumpnim stanicama bunara", precizirala je Burićeva.

Ona je naglasila da su otežavajući faktori u izvođenju radova bile vremenske neprilike i period vanrednih situacija zbog poplava, ali da, uprkos tome, rok za završetak neće biti znatno izmijenjen.

"Druga faza radova odnosi se na rekonstrukciju gradske vodovodne mreže i spajanje cjevovoda na području od Draksenića do Međeđe i očekuje se saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske i konsultanata iz Evropske investicione banke da se raspiše tender za izbor izvođača radova za ovaj dio posla. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale već u prvom kvartalu 2015. godine mogao bi se očekivati početak radova na rekonstrukciji", rekla je Burićeva.

Ona je dodala da je završen dio projektne dokumentacije za treću fazu radova, koja podrazumijeva izgradnju glavnog cjevovoda i osam bazena za područje od Mjesne zajednice Komlenac do Knežice.

"Dokumentacija treba da bude proslijeđena revizorima i konsultantima do kraja godine, tako da bi se tender mogao raspisati u prvom kvartalu 2015. godine, a samim tim odmah bi i počela izgradnja", navela je Burićeva.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje vodovodnog sistema Komlenac, čija realizacija za Kozarsku Dubicu znači rješenje višedecenijskog problema sa vodosnabdijevanjem grada i prigradskih područja, iznosi oko 13 miliona KM, od čega su oko 50 odsto bespovratna donatorska i IPA sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije