Gradovi

Produžena sezona grijanja u Doboju

Produžena sezona grijanja u Doboju
Produžena sezona grijanja u Doboju

DOBOJ - Gradska toplana u Doboju produžila je na nekoliko dana sezonu grijanja, koja je trebalo da bude završena juče, izjavio je direktor Gradske toplane Zdravko Petrović.

Petrović je istakao da su ukupna akumulirana potraživanja za isporuku toplotne energije oko 6.000.000 KM, te da je Toplana blizu nivoa godišnje realizacije koja iznosi oko 7.000.000 KM.

"Sa današnjim danom utuženo je oko 2.000.000 KM na raznim nivoima kašnjenja korisnika", izjavio je Petrović, dodavši da je oko 1.000.000 KM pod reprogramom.

Prema njegovim riječima, nizak nivo naplate potraživanja je od lokalnih i republičkih budžetskih ustanova i institucija, dok stanovnici sa više od 70 odsto izmiruju obaveze.

Petrović je istakao da je cijena toplotne energije koja se isporučuje privrednicima u Doboju smanjena za 20 odsto, tako da umjesto dosadašnjih 5,85 KM po metru kvadratnom, znosi 4,68 KM.

On je rekao da su, u skladu sa novim cjenovnikom koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada, umanjenjem cijena za isporuku toplotne energije obuhvaćene i ustanove kulture koje sa dosadašnjih 5,85 KM po metru kvadratnom plaćaju svega 2,93 KM, te nevladine organizacije koje sada za grijanje izdvajaju 2,46 maraka po metru kvadratnom.

"Cijena toplotne energije za građane ne mijenja se, tako da po metru kvadratnom i dalje iznosi 1,95 KM", naveo je Petrović.

On je dodao da za kategorije velikih potrošača, koji primjenjuju odgovarajuće ekološke standarde, ostaje mogućnost ugovaranja cijena, ali da one ne mogu biti manje od 2,46 KM po metru kvadratnom, pojašnjavajući da je riječ o cijenama preračunatim za šest mjeseci.

Prema njegovim riječima, toplovodni pogon, star oko 31 godinu, zahvaljujući blagovremenim remontima još je u stabilnom stanju.

"Gradska toplana nije u mogućnosti da vlastitim sredstvima samostalno izvrši potrebne rekonstrukcije toplovodnih sistema, čime bi se proširili postojeći kapaciteti, izvršila automatizacija podstanica, što bi smanjilo ukupne troškove grijanja", dodao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije