Gradovi

Proslavljeni Vrbica i Cvijeti

Proslavljeni Vrbica i Cvijeti
Proslavljeni Vrbica i Cvijeti

TREBINJE - Povodom Cvijeta, praznika kojim Srpska pravoslavna crkva obilježava sjećanje na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u sabornom hramu u Trebinju, istakavši da su Cvijeti i Vrbica, koja se obilježava dan ranije, praznici djece i cvijeća.

"Daj Bože da sve procvjeta kao što su cvjetna lica dječja, kao što u ovo vrijeme cvjeta i sva priroda, uz blagoslov i ljubav božiju", rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da je, od svih dana u godini, pred nama najvažnija sedmica, u kojoj je Hristos vaskrsao, zahvaljujući vjeri, a vjera nas, kako kaže, pokreće da idemo u susret Hristu.

Na Vrbicu, uoči Cvijeta, ulicama Trebinja organizovana je litija od preko 1.000 Trebinjaca i Trebinjki, uglavnom djece.

Litija, koja je po tradiciji krenula ispred crkve svetog Jovana u naselju Police, kretala se Gradskim šetalištem uz obalu Trebišnjice, od Perovića do Kamenog mosta, da bi se, prošavši glavnim gradskim ulicama, zaustavila pred sabornim hramom.

U sabornom hramu je sveštenstvo Eparhije blagosiljalo vrbove prutiće, od kojih su djeca plela vijence i stavljala ih u kosu, koji se po tradiciji nose i čuvaju u kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije