Gradovi

Prvi čovjek Bihaća pao dok je primao mito

Prvi čovjek Bihaća pao dok je primao mito
Prvi čovjek Bihaća pao dok je primao mito

BIHAĆ - Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su juče Emdžada Galijaševića, gradonačelnika Bihaća, na osnovu naloga Tužilaštva USK zbog primanja mita. Osim njega, uhapšeni su i njegova supruga Adelaida, savjetnik Smail Toromanović, te Jasmin Stambolija, načelnik Gradske službe za komunalne djelatnosti i inspekcijske poslove.

Prema riječima Adnana Tulića, portparola Tužilaštva USK, osumnjičenom se stavlja na teret da je od jednog bihaćkog privrednika zahtijevao mito od 10.000 KM ili 10 posto kako bi naložio da grad Bihać isplati ranije postojeći dug od 100.000 maraka njegovoj firmi.

Svi osumnjičeni su uhapšeni u kabinetu gradonačelnika u trenutku dok je Galijašević primao mito.

Kako nezvanično saznajemo, radi se o građevinskoj firmi "Sani boj" iz Bihaća, koja je godinama angažovana na poslovima građenja i održavanja puteva na području Bihaća.

Kako saznajemo, policija je cijelu akciju simulirala i izvela u saradnji sa vlasnikom firme "Sani boj", koji je Galijaševiću uručio označene novčanice.

"Nakon hapšenja pretresen je kabinet gradonačelnika Bihaća, prostorije službi općinske uprave, te Galijaševićev dom", potvrdio je Tulić i istakao da je tom prilikom izuzeta određena količina dokumentacije koja će poslužiti u dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Dodao je da će dežurni kantonalni tužilac, nakon kriminalističke obrade, odrediti dalje mjere prema Galijaševiću i ostalim uhapšenima.

Zanimljivo je da je zgrada Gradske uprave u Bihaću krajem prošle godine bila predmet provjere, kada su pretres prostorija, također po nalogu Tužilaštva USK, izveli pripadnici Federalne policije zbog sumnje da su gradonačelnik i službenici grada zloupotrijebili položaj.

Tada su pretresene prostorije koje koristi gradonačelnik, kao i prostorije Gradskog vijeća i Imovinsko-pravna služba grada.

Inspektori su prilikom pretresa obavili razgovor s Galijaševićem, a iz Tužilaštva USK saopšteno je da je pretres obavljen u cilju pribavljanja određene dokumentacije koja se odnosi na mogućnost zloupotrebe položaja gradonačelnika i gradskih službenika.

Izvor "Nezavisnih" rekao je tada da je pretres naređen s ciljem pribavljanja informacija u vezi sa sumnjama u moguće nezakonitosti u vezi sa prodajom gradskog zemljišta hrvatskoj kompaniji "Agram", koja obavlja izgradnju poslovne zgrade u centru Bihaća.

Hapšenje gradonačelnika Bihaća, njegove supruge i saradnika nije povezano s akcijom "Čarli", koju je sprovela SIPA po nalogu Tužilaštva BiH.

Zanimljivo je da je Galijaševiću prije desetak dana Evropski pokret u BiH dodijelio priznanje za najuspješnijeg gradonačelnika u BiH u 2016. godini.

Istovremeno, nedavno je ponovo potvrđen kao kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća na predstojećim lokalnim izborima.

Ovo nije prvi slučaj u vezi sa korupcijom čelnih ljudi ovog grada. Naime, u toku je suđenje Hamdiji Lipovači, bivšem premijeru USK, koji je od 2004. do 2010. godine bio i načelnik Bihaća.

Njemu sude za aferu "Stens", a optužen je da je skupa s još nekolicinom osoba, prilikom izgradnje sportsko-rekreacionog centra, zloupotrijebio službeni položaj i pribavio protivpravnu imovinsku korist na štetu grada Bihaća u ukupnom iznosu od 516.543,46 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije