Gradovi

Sarajevo jača kapacitete upravljanja kvalitetom zraka

Sarajevo jača kapacitete upravljanja kvalitetom zraka
Foto: N.N. | Sarajevo jača kapacitete upravljanja kvalitetom zraka

SARAJEVO - Sve preporuke za jačanje kapaciteta i institucionalnog okvira koje je Svjetska banka dala Kantonu Sarajevo u svrhu poboljšanja stanja kvaliteta zraka, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS uvrstilo je u Program rada za ovu godinu, saopšteno je iz Vlade KS.

Od ukupno 18 preporuka za smanjenje štetenih emisija, a za čiju realizaciju su značajnim dijelom zaduženi i viši nivoi vlasti, Kanton Sarajevo je jasno izdvojio one za koje je nadležan i iskazao spremnost za njihovu realizaciju.

Ovim povodom je, u organizaciji resornog ministarstva i Svjetske banke  upriličena prezentacija izvještaja pod nazivom "Funkcionalni pregled upravljanja kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo”, na koji su pozvani predstavnici svih nadležnih organa i insitutcija za provedbu datih preporuka u KS.

Prezentacija je upriličena u okviru pripreme za provedbu Projekta unapređenja kvaliteta zraka, za koji  Svjetska banka daje Kantonu Sarajevo kreditni zajam. Za izradu izvještaja Svjetska banka je angažovala konsultanta, stručnjaka u ovoj oblasti Clemensa Grosa.

Kako je naveo resorni ministar Bojan Bošnjak, pored KS, sagledavan je i regulatorni i institucionalni okvir na nivou BiH i F BiH. Generalna ocjena je da ni na jednom nivou nije uspostavljen Sistem upravljanja kvalitetom zraka koji podrazumijeva kontinuirani proces kreiranja i provođenja preventivnih, sanacionih i razvojnih mjera kvaliteta zraka.

“Zajednički cilj Sistema upravljanja kvalitetom zraka je provođenje aktivnosti za osiguranje najboljeg mogućeg kvaliteta zraka, uz izbjegavanje ili svođenje na minimum negativnih efekata na ljudsko zdravlje, okoliš i ekonomiju. Fokus izvještaja za Kanton Sarajevo je bio na  stambenom sektoru, budući da je grijanje u individualnim objektima najveći izvor emisija u zrak u KS-u, tako da će i najveći dio budućih mjera biti usmjeren na zamjenu ložišta u domaćinstivima, na utopljavanje objekata, uz brojne druge mjere”, istakao je ministar Bošnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije