Gradovi

Sima Milutinović privremeno zamijenjen Velikim Parizom

SARAJEVO - Danas je sarajevska ulica Sime Milutinovića svečano inaugurisana u ulicu Velikog Pariza.

Ovo je inicijalna aktivnost Svjetskog foruma urbanizma, a ulicu su presijecanjem vrpce otvorili Almir Šahović, portparol projekta Svjetski forum urbanizma, Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Amina Deljković, pomoćnica načelnika Opštine Stari Grad, i Ketrin Robine, otpravnica poslova ambasade Republike Francuske u BiH.

Otvaranje je pratio zanimljivo osmišljen program, gdje izdvajamo video postavke bh. umjetnice Maje Zećo.

Samo preimenovanje ulice jeste simbolično, a ulica će ime nositi od 1. juna do završetka Foruma, 9. septembra 2012.

Portparol projekta Almir Šahović podsjetio je da je ideja projekta da ukaže na činjenicu da su urbanizam i prostorno planiranje važni instrumenti u stvaranju "boljeg i kvaliteta zajedničkog života, koji se suviše često zanemaruju na Balkanu".

Inače, objektima koji se nalaze u ovoj ulici daće se pečat sličnih objekata u Parizu.

Prvi Svjetski forum urbanizma održaće se u Sarajevu od 6. do 9. septembra i okupiće neka od najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i teritorijalnog uređenja.

U sklopu foruma biće održane četiri konferencije, čije će teme biti: Ambicije projekta Velikog Pariza, Odnos kulture i kulturnog nasljeđa - ekonomski interes, Izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama i Koncept moderne metropole nakon Kjota, uz učešće svjetskih priznatih imena urbanizma i arhitekture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije