Gradovi

Suve slavine u KS i danju i noću

Suve slavine u KS i danju i noću
Suve slavine u KS i danju i noću

SARAJEVO - Nezadovoljstvo građana Kantona Sarajevo zbog restrikcija vode kulminira i za to krive preduzeće "Vodovod i kanalizacija" jer im, pored isključenja vode po noći, to čine i danju, i to u terminima kada mnogi, a naročito penzioneri, mogu koristiti struju po jeftinijoj tarifi, ali kako nemaju vodu, ništa od poslova u kući ne završavaju.

Samija Hrnjić, penzionerka koja živi u naselju Dobrinja, kaže nam da su redukcije vode česte i danju, a noću vode nema već godinama.

"To je strašno, kad nestane vode u cijevima, vodomjer 'vrti k'o lud'. I ko će da plaća te račune za utrošeni zrak", pita se Hrnjićeva.

U ovaj gorući problem s vodom uključila se i Vlada KS, a Elmedin Konaković, premijer, ističe da je formiran krizni štab koji svakodnevno obavlja kontrole na terenu, posebno onih korisnika koji godinama nisu plaćali vodu, te ističe da je među njima veliki broj autopraonica i hotela.

Konaković je potvrdio da je stanje na izvorištima trenutno najgore u postratnom periodu.

"Najveći problem je zastarjela mreža vodosnabdijevanja, ali i veliki broj potrošača koji su našli model da ne plaćaju ni deseti dio onoga što potroše", ističe Konaković.

Iz KJP "Vodovod i kanalizacija" apeluju na potrošače da vodu koriste što racionalnije, da bespotrebno rasipanje pitke vode, kao što je zalijevanje bašti i plastenika, pranje dvorišta, tepiha i drugo, svedu na minimum, kako bi se osigurale dovoljne količine vode u rezervoarskim prostorima i održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje.

U saopštenju ovog preduzeća stoji da je vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo dugogodišnji problem, te da je ugroženo iz više razloga. Kao razloge za suhe slavine u domovima Sarajlija navode da su uskraćena ulaganja u obnovu i sanaciju vodovodnog i kanalizacionog sistema. Problem je, kako kažu, i to što dugo godina nisu obezbjeđivana sredstva za pokrivanje troškova amortizacije. Ističu da je stanje vodovodne mreže i objekata sve lošije. Tvrde da su za nerješavanje dugogodišnjih nagomilanih problema "krivi svi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije