Gradovi

U selu Drvar luta nesvakidašnja zvijer: Mještani strahuju od drekavca

U selu Drvar luta nesvakidašnja zvijer: Mještani strahuju od drekavca
U selu Drvar luta nesvakidašnja zvijer: Mještani strahuju od drekavca

DRVAR - Mještane sela Drvar u istoimenoj opštini već duže plaši nepoznata zvijer, koja se oglašava jezivim kricima, a za koju čak sumnjaju da je u pitanju biće u narodu poznatije kao drekavac.

Ovo su nam juče potvrdili brojni Drvarčani, koji tvrde da su u strahu, ali da najviše bojazi postoji za djecu koja sama više ne smiju do škole.

Jovan Trninić, jedan od mještana ovog sela, kazao je da su vidjeli sjenku neobičnog životinjskog bića, ali da nisu mogli odgonetnuti šta je u pitanju.

Njegove komšije su u strahu, te ne smiju izlaziti vani, a najviše strahuju djeca.

"Ti krikovi su nemogući, a ko luta i šta luta po ovom našem kraju - niko ne zna", rekao jeTrninić, dodajući da se neprijatni zvukovi čuju periodično, i danju, i noću.

Da se nešto čudno dešava, potvrdio nam je i Krstan Vukobrad, sekretar Lovačkog udruženja iz Drvara, koji kaže da po ovom mjestu kruže priče o neidentifikovanoj zvijeri, koja ispušta neprijatne zvukove i plaši mještane.

"Ovih dana je udavljeno oko 20 pasa, uglavnom lovačkih, koje vlasnici puštaju kad ne treba", kazao je Vukobrad, dodajući da te pse ipak najvjerovatnije dave vukovi.

On je istakao da, povodom neobičnog događaja, niko nije direktno kontaktirao Lovačko udruženje, ali da su čuli priče koje kruže.

Vojin Bašić, predsjednik drvarskog Lovačkog udruženja, za "Nezavisne" je rekao da nisu sigurni da li je u pitanju drekavac ili neka druga čudna zvijer, ali mještani potvrđuju da silazi do sela i ispušta čudne zvukove, te stanovništvo ne može spavati.

"Lovci su organizovali odlazak u Drvar Selo, ali su imali problem sa psima, koji nisu željeli na tu teritoriju, te su se odmah vraćali", navodi on i dodaje da su ti krici kao mješavina dječjeg plača i zavijanja.

Kako nezvanično saznajemo, jedan policajac je pucao na ovo "mitološko biće", međutim prema izjavi Ivice Vrdoljaka, portparola MUP-a Livanjskog kantona, prijava građana nije bilo. On kaže da u policiji nemaju nikakvih saznanja o tome, iako mještani tvrde da su o ovome obavijestili policiju.

Iz Lovačkog udruženja "Zmijanje" Banjaluka kazali su da se, vjerovatno, po opisu zvukava, radi o šakalu, ali i oni ne mogu ništa sa sigurnošću da tvrde.

Predanja o drekavcu

Kako predanja kažu, drekavac je malo, dlakavo stvorenje, koje neprestano gazi na sopstveno krzno, a potom urla mješavinom plača i vučjeg zavijanja. Jako se plaši svjetlosti, iako, navodno, ne može biti uništeno dok ne nađe mir. Takođe, nema dokaza o postojanju drekavca, ali postoji određen broj ljudi koji se i dalje u mnogim krajevima plaše ovog bića. Prema legendi, drekavci napadaju ljude koji se kasno u noći zateknu u blizini groblja ili šume, tako što im skoče na leđa i tjeraju ih da hodaju cijelu noć, do prvih pijetlova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije