Gradovi

Učenici generacije, Ajli Dizdarević iz Velike Kladuše, pomažu vršnjaci

Učenici generacije, Ajli Dizdarević iz Velike Kladuše, pomažu vršnjaci
Učenici generacije, Ajli Dizdarević iz Velike Kladuše, pomažu vršnjaci

VELIKA KLADUŠA - Učenici Druge srednje škole iz Velike Kladuše organizirali su humanitarnu akciju kako bi pomogli svojoj koleginici Ajli Dizdarević (16), učenici drugog razreda ove obrazovne ustanove, koja sa porodicom živi u veoma teškim uslovima.

Tokom akcije prikupljena je značajna novčana pomoć za Ajlu, koja je najbolji učenik u svojoj generaciji. Ona je odlična matematičarka i redovno se s vrijednim priznanjima vraća s brojnih takmičenja.

Živi u veoma teškim uslovima, u skromnoj kući sa roditeljima i još petoro braće i sestara. Stambeni objekat u kojem žive nema priključak struje, tako da vrijedna učenica znanje stiče uz svjetlost voštane svijeće ili fenjera.

Prema riječima Ajlinog razrednika Senada Ogreševića, pokretača ove humanitarne akcije, djevojčica zaslužuje divljenje kada je riječ o njenom uspjehu u školi, s obzirom na okolnosti u kojima živi.

"Znali smo da porodica Dizdarević teško živi, ali je njihovo stanje mnogo teže nego što smo pretpostavljali. Najveći problem je to što nemaju struju u svom domaćinstvu", istakao je Ogrešević.

Otac djevojčice, Asmir Dizdarević, kaže kako su u sadašnju kuću preselili prije dvije godine te da su godinama živjeli kao podstanari. Njihova ranija kuća je izgorjela tokom proteklog rata.

Zbog nedostatka sredstava kaže kako su objekat napravili bez građevinske dozvole, što onemogućava da se obezbijedi priključak struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije