Gradovi

Velika akcija darivanja krvi

Velika akcija darivanja krvi
Velika akcija darivanja krvi

UGLJEVIK - Društvo dobrovoljnih davalaca krvi (DDDK) "Rudar" Ugljevik organizovalo je danas redovnu akciju darivanja krvi, u kojoj je učestvovalo i tridesetak prijateljskih društava dobrovoljnih davalaca iz Srbije i Republike Srpske.

Akcija je organizvana u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Bijeljina kome će ova dragocjena tečnost biti darivana.

Ugljevičani su i u ovaj akciji dokazali da su veliki humanisti, a Društvo "Rudar", koji broji 850 članova, potvrdilo da je jedno od najmasovnijeg i najbolje organizovanih društava u Republici Srpskoj.

Dobrovoljne davoce krvi posjetio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je izrazio posebno zadovoljstvo, jer se u Ugljeviku dva puta godišnje organizuje velika akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

"Opština Ugljevik će DDDK `Rudar` i u budućem periodu pomagati i stimulisati njihove aktivnosti, kao što je to činila i ranije", rekao je Perić.

Ljekar Dragana Vojnović istakla je da je planirano da se prikupi 250 doza krvi, a Društvo iz Ugljevika je, kako kaže, oborilo sve rekorde i u Republici Srpskoj i okruženju dosadašnjim akcijama.

"Skupimo veliki broj doza krvi, svaka doza spasava život pacijentu. Zavod za transfuziju krvi Bijeljina prikupi veliki broj doza na godišnjem nivou cijeloj Republici Srpskoj", rekla je Vojnovićeva.

Predsjednik Društva Milan Marković kaže da "Rudar" ima više od 850 aktivnih članova te da je svaka akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Ugljeviku veliki resurs za cijelu Srpsku.

"Nedavno smo darivali krv na VMA u Beogradu i iz našeg društva je 49 doza krvi donirano. Ostvarili smo saradnju sa Institutom u Sremskoj Kamenici. Organizujemo dvije akcije tokom godine u Ugljeviku", rekao je Marković.

On je zahvalio opštini Ugljevik i Rudbiku i Termoelektrani "Ugljevik" koji materijalno podržavaju rad ovog humanog društva.

DDDK "Rudar" broji 850 članova a u sklopu ovog društva su i aktivi iz Suvog Polja, Mezgraje, Korenite i "Elektro-Bijeljine".

Društvo dobrovoljnih davalac krvi "Rudar" Ugljevik osnovano je 1984. godine kada je osnovano Javno preduzeće "Rudnik i termoelektrana Ugljevik" čiji radnici čine većinu članova ovog društva.

Današnju akciju podržala su društva iz Ivanjice, Lazarevca, Svilajnca, Šida, Novog Sada, Čačka i Užica iz Srbije, te Mrkonjić Grada, Trebinja, Gacka, Višegrada, Istočnog Sarajeva iz Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije