Gradovi

Viteškim igrama završena Nevesinjska olimpijada

Viteškim igrama završena Nevesinjska olimpijada
Viteškim igrama završena Nevesinjska olimpijada

NEVESINJE - Takmičenjem u viteškim disciplinama i tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja, održanim pred desetak hiljada posjetilaca, završena je 137. Nevesinjska olimpijada.

Manifestacija je završena sinoć, a najveću pažnju posjetilaca i ove godine privukla je trka konja, u kojoj su u konkurenciji polukrvnih i arapskih konja prvo i drugo mjesto osvojili "Samuraj" i "Jamal" Mirka Teletine iz Nevesinja, dok je "Vihor" Refika Đogića iz Kladuše na cilj stigao treći.

U trci bosansko – brdskih konja najbrža je bila "Venera" Veselina Mitrovića iz Nikšića, a drugo i treće mjesto zauzeli su "Samanta" Dragana Simića iz Obarske i "Soko" Dušana Grahovca iz Nevesinja.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji u osam takmičarskih dana više stotina sportista se nadmetalo u potezanju konopa, bacanju kamena sa ramena, skoku u dalj i u vis, penjanju na stub i mnogim drugim tradicionalnim disciplinama.

Dugogodišnji učesnik olimpijade Radomir Andrić, sa jednom zlatnom, srebrnom i dvije bronzane medalje, najuspješniji je Nevesinjac na ovogodišnjoj svetkovini viteštva.

Andrić je nastavio seriju nepobjedivosti u džaku, a u trci sa jajetom u kašici je bio drugi.

Danijel Popović iz Užica oborio je dva rekorda - u skoku u dalj je trijumfovao rezultatom 3,25 metara, a zatim je u skoku u vis iz mjesta preskočio 1,54 metara, ostavivši iza sebe dosadašnjeg pobjednika Zorana Šukovića iz Gacka.

U penjanju na stub zlatnu medalju osvojio je Svetozar Skočajić, koji je demonstrirao neobičnu tehniku, ali i zadivljujuću spretnost, koja mu je donijela najbolje vrijeme od 10,8 sekundi.

U skakanju na mijeh sudije su odlučile da pobjednik bude Danilo Papa Mrković, dok je u trci sa jajetom u kašici nastupilo dvadesetak takmičara, a najbolje vrijeme treću godinu zaredom imao je Aleksandar Čabrilo.

U program olimpijade ove godine uvrštene su dvije nove discipline i to trčanje po brvnu i boj na brvnu, gdje je u prvoj trijumfovao Blagoje Pašajlić, a u drugoj Danilo Kovačević.

Vitešku disciplinu bacanje kamena s ramena obilježio je Radovan Zeković iz Žabljaka, koji je nadmašio Gorana Zupca i Danila Kovačevića iz Nevesinja, dok je u potezanju klipa Dragan Zubac savladao svoje rivale.

Nepobjedivost nevesinjskih i gatačkih konopaša "Srpskog Sokola" ove godine je prekinula ekipa "Prkoški vitezovi" iz Bosanskog Petrovca.

Kulturno-umjetnički program protekao je u znaku izvornosti i tradicije nevesinjskog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije