Gradovi

Za obnovu Gradske toplane Doboj potrebna operativna sredstva

Za obnovu Gradske toplane Doboj potrebna operativna sredstva
Za obnovu Gradske toplane Doboj potrebna operativna sredstva

DOBOJ - Za obnovu Gradske toplane Doboj, koja je usljed poplava pretrpjela štetu od 4.000.000 KM, hitno su potrebna operativna sredstva, jer nema vremena da se čeka na novac sa donatorskih konferencija, izjavio je direktor Toplane Zdravko Petrović.

Petrović je upozorio da, ako sredstva za sanaciju dođu u septembru, grijanje grada počinje u januaru, te da do prve polovine jula moraju krenuti radovi na sanaciji toplane, jer sama obnova mašinskog dijela traje oko 60 dana.

"Šteta je ogromna, ali nije nerješiva", izjavio je Petrović, koji od republičke i lokalne vlasti očekuje maksimalni angažman.

Prema procjeni sudskih vještaka, šteta na objektima Gradske toplane je 4.000.000 KM, jer su, kako je naveo, upravna zgrada, glavni pogon, te 92 grijne podstanice bile pod vodom od pet do 20 dana.

Petrović je optimista da će, ukoliko se odmah krene sa radovima Gradska toplana, iako uz gubitke, do 15. oktobra biti tehnički osposobljena da počne grijanje grada.

"Prioriteti za sanaciju su glavni vrelovod, podstanice i pogon u Pridjelu", izjavio je Petrović, ukazavši da se u pojedine segmente obnove toplane krenulo vlastitim sredstvima a preliminarna suma za obnovu je oko 2.000.000 KM.

Za sanaciju nadzemnog vrelovoda koji je u dužini od 380 metara totalno uništen, potrebno je oko 800.000 KM, a predviđena su dva projekta, jeftiniji nadzemni i nešto skuplji podzemni, rekao je Petrović dodavši da će na krajnji odabir uticati raspoloživa sredstva.

Na tim poslovima, osim mašinskog projektanta koji je 1984. godine izradio glavni projekat vrelovoda, angažovan je i finski projektant.

Petrović je upozorio da je za upotrebu upitno i 3.158 metara vrelovoda koji se nastavlja na glavni.

Trenutno se radi i defektaža i spasavanje dijelova sa 92 posdstanice od ukupno 100, koje su locirane u podrumima i uništene muljem.

Dodatni problem, osim sanacije pogona u dobojskom naselju Pridjel je, kako je naveo Petrović, što je usljed udara vodene bujice uništeno i skladište rezervnih dijelova u vrijednosti od 1.700.000 KM, a pojedini dijelovi pronađeni su i u Modriči.

Petrović je uputio apel dužnicima da izmire potraživanja koja sa krajem prošle godine iznose 6.000.000 KM.

Prema njegovim riječima, evidencija korisnika i dužnika nije uništena tako da samo republičke i lokalne institucije i ustanove duguju toplani oko 2.000.000 KM.

Gradska toplana Doboj, koja je sa radom u ovom obimu počela 22. decembra 1984. godine, grije 530.000 metara kvadratnih stambenog i 90.000 metara kvadratnih poslovnog prostora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije