Hronika

Policija potvrdila: Dragan Paravinja ubio Antoniju Bilić (Foto, Video)

Policija potvrdila: Dragan Paravinja ubio Antoniju Bilić (Foto, Video)
Policija potvrdila: Dragan Paravinja ubio Antoniju Bilić (Foto, Video)

Dragan Paravinja /43/ priznao je inspektorima da je ubio 17-godišnju djevojku Antoniju Bilić iz Drniša, a njeno tijelo bacio, potvrdio je večeras direktor Policije Republike Srpske /RS/ Gojko Vasić.

"S obzirom da se porodica Antonije Bilić mora upoznati sa najvjerovatnije smrtnim ishodom, odnosno smrtnom posljedicom u vezi sa ovim krivičnim djelom, cijenimo da smo dužni da obavijestimo javnost da se najvjerovatnije radi o krivičnom djelu ubistva", rekao je Vasić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da policija ima određene detalje u vezi sa ovim slučajem, koje će tokom sutrašnjeg dana razjasniti, kako bi se tačno znalo da li je priznanje Paravinje iskreno ili je riječ o lažnom iskazu.

Zamjenik direktora hrvatske policije Milijan Brkić rekao je da je Dragan Paravinja policiji priznao da je tijelo djevojke odbacio na jednoj lokaciji.

Brkić je rekao da više detalja ne može da saopšti zbog osjetljivosti slučaja, kao i zbog toga što prvo mora da bude potvrđena istinitost iskaza uhapšenog.

On je pozvao na strpljenje kada je riječ o krajnjoj informaciji o ovom slučaju, te najavio da će policija Hrvatske sutra krenuti sa intenzivnom potragom za tijelom Antonije Bilić na lokaciji koju je Paravinja naveo.

"U slučaju pronalaska tijela Antonije Bilić javnost će biti obaviještena", rekao je Brkić, koji nije mogao da odgovori na pitanje da li je djevojka silovana, udavljena i bačena u rijeku Krku, kako su to pojedini mediji objavili.

Dragana Paravinju, vozača kamiona, koji je dovođen u vezu sa nestankom maloljetne Antonije Bilić, uhapsila je policija RS danas u 11.55 u Donjim Srđevićima kod Srpca, na udaljenosti od oko 2,5 kilometra od mjesta na kojem je prvi put viđen. Paravinja je lišen slobode u okolini jednog napuštenog objekta prema planini Motajici, gdje je, vjerovatno proveo noć.

22. 39 Hrvatski premijer Jadranka Kosor izjavila je večeras da je potrebno preduzeti sve da Dragan Paravinja, koji je priznao ubistvo maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, bude izručen Hrvatskoj i za taj zločin odgovara pred hrvatskim pravosuđem.

Odmah nakon potvrde MUP-a Hrvatske da je osumnjičeni Paravinja priznao ubistvo, Kosorova je razgovarala sa ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i zatražila da se preduzme sve kako bi ubica bio izručen Hrvatskoj, izjavio je večeras portparol hrvatske Vlade Mladen Pavić, prenijeli su hrvatski mediji.

22.20  Županijsko državno tužilaštvo u Splitu zatražilo je istragu nad Draganom Paravinjom zbog sumnje da je pokušao silovati 25-godišnju auto stoperku kod Omiša, prenosi Index.hr.

Slučaj se dogodio prošlog ljeto, a oštećena djevojka tek je naknadno prepoznala Paravinju po fotografijama koje su posljednjih dana naprosto preplavile sve medije. Šokirana djevojka sve je odmah prijavila policiji.

21:50 Za 22 časa je zakazana vanredna pres konferencija u Banja Luci.

20.50 "Djevojku sam udavio i bacio u rijeku Krku", rekao je ovo Dragan Paravinja na saslušanju tokom večeri saznaje "Glas Srpske" iz izvora u MUP RS.

20.00 Paravinja je odveden na poligrafsko testiranje na kome će se utvrditi da li je govorio istinu.

19.13 Tokom kriminalističke obrade Dragan Paravinja /43/ priznao je da je maloljetna djevojka iz Drniša Antonija Bilić bila živa dok je bila u njegovom kamionu, ali je negirao umiješanost u njen nestanak, saznaje Srna.

Kriminalistička obrada nad Paravinjom se nastavlja u Centru javne bezbjednosti Banjaluka.

Paravinja je uhapšen danas u 11.55 u selu Donji Srđevići kod Srpca. Paravinja je u RS osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu.

Sada se sumnja da je povezan sa nestankom maloljetnice iz Drniša u Hrvatskoj kojoj se izgubio svaki trag 7. juna nakon što je ušla u kamion koji je stopirala.

18.45 Direktor Policije Republike Srpske /RS/ Gojko Vasić rekao je večeras da se nad uhapšenim Draganom Paravinjom, koji se dovodi u vezu sa nestankom maloljetne djevojke Antonije Bilić iz Drniša, još provodi kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat u nadležnost Osnovnom sudu u Sokocu.

"Nad uhapšenim Draganom Paravinjom provodi se kriminalistička obrada kako bi saznali šta se desilo sa Antonijom Bilić i da vidimo da li možemo doći do nje žive ili u najgorem slučaju do njenog leša", naglasio je Vasić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da su Paravinju uhapsili pripadnici Jedinice za podršku CJB Banjaluka i to simbolično u pet do dvanaest.

Vasić je naglasio da će Paravinja nakon kriminalističke obrade biti predat u nadležnost Osnovnom sudu u Sokocu radi provođenja istrage o krivičnom djelu silovanja. Paravinja je u RS osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu.

Vasić je dodao da nakon istrage u Sokocu, slijedi predaja Paravinje Sudu BiH radi određivanja ekstradicionog pritvora.

Zamjenik direktora policije Hrvatske Milijan Brkić rekao je da kriminalističku obradu nad Paravinjom obavljaju istražni timovi policije RS i Hrvatske.

Brkić nije želio da kaže da li će uhapšeni biti izručen Hrvatskoj, rekavši da je to u nadležnosti ministarstava pravde BiH, Hrvatske i Srbije.

On je demantovao tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da je Antonija Bilić pronađena mrtva, izrazivši nadu da će ona biti pronađena živa.

Paravinja je uhapšen danas u Donjim Mrđevićima kod Srpca. Pripadnici MUP-a RS tragali su za njim od 23. juna na širem području sela Srđevići, kod Srpca. Osim ljudstva, u potrazi su bili angažovani i psi tragači i helikopter. MUP RS, zajedno sa hrvatskom policijom prikupljao je saznanja koja bi mogla da dovedu do rasvjetljavanja okolnosti pod kojim je 7. juna nestala Antonija Bilić.

17.32 Tokom kriminalističe obrade Paravinja je inspektorima negirao da imao bilo kakve veze sa silovanjima i sa nestankom maloljetne Antonije Bilić. Inspektori MUP-a Hrvatske će suočiti Paravinju o materijalnim dokazima koji su pronađeni u njegovom kamionu.

Dragan Paravinja će sutra biti prebačen u Sarajevo gdje će biti odlučeno o daljem postupku.

17.23 Direktor Policije Republike Srpske /RS/ Gojko Vasić i zamjenik direktora policije Republike Hrvatske Milijan Brkić održaće danas konferenciju za novinare povodom lišavanja slobode Dragana Paravinje, osumnjičenog za nestanak maloljetne Antonije Bilić u Hrvatskoj.

Konferencija za novinare biće održana u 18.00 časova u Velikoj sali u zgradi MUP-a RS - saopšteno je iz MUP-a RS.

Dragan Paravinja /43/, koji se odovodi u vezu sa nestankom maloljetne Antonije Bilić, uhapšen je danas u 11.55 časova na obroncima planine Motajica, nakon čega je sproveden u prostorije Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka gdje će biti izvršena kriminalistička obrada.

16.55 Novinar Nezavisnih novina javlja sa lica mjesta da je kuća u kojoj je uhapšen Paravinja pusta, te da je to kuća od njegove rođake Nade Vidović koja je preminula 27. maja.

Paravinja je spavao u napuštenoj kući.

14.14  Paravinji je određeno 24 sata pritvora.

14. 01 Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS potvrdio je da je Dragan Paravinja uhapšen 2, 5 kilometra od mjesta gdje je posljednji puta viđen, porodične kuće njegova ujaka, prema obroncima planine Motajice. Dodao je da je Paravinja i danas pokušao pobjeći, ali da ga je policija savladala, javlja novinar Nezavisnih novina sa lica mjesta.

Čađo je rekao da je Paravinja trenutno na kriminalističkoj obradi na kojoj će biti utvrđeno da li mu je neko pomagao tokom ovog četvorodnevnog bjekstva, ali i drugi detalji.

Uhapšeni je zdrav, nema povreda i nije bio naoružan.

13. 25  Hapšenje izvršili pripadnici CJB Banjaluka

Direktor Policije Republike Srpske /RS/ Gojko Vasić izjavio je Srni da su Dragana Paravinju /43/, koji se dovodi u vezu sa nestankom maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, uhapsili pripadnici Jedinice za podršku CJB Banjaluka i da je on pokušao da bježi, ali da je odustao kada je vidio da nema šanse.

Dodavši da je Paravinja uhapšen u 11.55 časova u Donjim Srđevićima kod Srpca, Vasić je rekao da je on izgledao zapušteno, odnosno kao lice koje dva tri dana živi bez higijene.

"Mislim da je sve urađeno kako treba, bez upotrebe sile i u nekom roku za koji mi smatramo da je bio realan i optimalan da se sve završi uspješno", rekao je Vasić.

Direktor Policije RS je rekao da će na konferenciju za novinare ispred CJB Banjaluka biti doveden i Paravinja.

Vasić je najavio da će u 18.00 časova biti održana još jedna konferencija za novinare na kojoj će govoriti pripadnici MUP-a RS sa kolegama iz Hrvatske. Prema njegovim riječima, na konferenciji će se obratiti i zamjenik direktora Policije Hrvatske Milijan Brkić.

Pripadnici MUP-a RS su od 23. juna tragali za Paravinjom na širem području sela Srđevići, kod Srpca. Osim ljudstva, u potrazi su bili angažovani i psi tragači i helikopter.

MUP RS, zajedno sa hrvatskom policijom prikupljao je saznanja koja bi mogla da dovedu do rasvjetljavanja okolnosti pod kojim je 7. juna nestala Antonija Bilić.

Paravinja je u RS osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu. Sada se sumnja da je povezan sa nestankom maloljetnice iz Drniša u Hrvatskoj kojoj se izgubio svaki trag 7. juna nakon što je ušla u kamion koji je stopirala.

MUP Hrvatske raspisao je juče međunarodnu potjernicu za osumnjičenim Paravinjom, nakon što je analizom vlasi kose izuzete iz kabine kamiona, kojim je upravljao osumnjičeni, utvrđen "djelimični DNA profil ženske osobe koji se podudara sa DNA profilom dobijenim iz krvi majke nestale Antonije Bilić".

Supruga Dragana Paravinje priznala je juče policiji Srpske da je Dragan ilegalno prešao granicu između Srpske i Hrvatske, tako što je preplivao Savu. Paravinjina supruga Milijana, koja je puštena iz pritvora u Policijskoj stanici u Srpcu, priznala je policiji da je supruga dovezla do Slavonskog Broda, odakle je on u šorcu preplivao rijeku te da ga je ona dočekala na drugoj strani obale.

13.10  Dragan Paravinja prije nekoliko minuta doveden je u CJB Banjaluka. Novinar Nezavisnih novina sa lica mjesta javlja da je Paravinja prilikom privođenja ima fantomku na glavi.

12.50  Vanredna konferencija za novinare povodom hapšenja Paravinje

Vanredna konferencija za novinare povodom hapšenja Dragana Paravinje /43/ biće održana danas u 13.30 časova ispred Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka - saopštila je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP RS/ Mirna Šoja.

Šoja je potvrdila Srni da je Paravinja, koji se dovodi u vezu sa nestankom maloljetne Antonije Bilić iz Drniša lišen slobode danas u šumi kod Srđevića, ali nije saopštavala više detalja.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP RS/ od 23. juna tragali su za Paravinjom na širem području sela Srđevići, kod Srpca. Osim ljudstva, u potrazi su bili angažovani i psi tragači i helikopter.

MUP RS, zajedno sa hrvatskom policijom prikupljao je saznanja koja bi mogla da dovedu do rasvjetljavanja okolnosti pod kojim je 7. juna nestala Antonija Bilić.

Paravinja je u RS osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu. Sada se sumnja da je povezan sa nestankom maloljetnice iz Drniša u Hrvatskoj kojoj se izgubio svaki trag 7. juna nakon što je ušla u kamion koji je stopirala.

MUP Hrvatske raspisao je juče međunarodnu potjernicu za osumnjičenim Paravinjom, nakon što je analizom vlasi kose izuzete iz kabine kamiona, kojim je upravljao osumnjičeni, utvrđen "djelimični DNA profil ženske osobe koji se podudara sa DNA profilom dobijenim iz krvi majke nestale Antonije Bilić".

Supruga Dragana Paravinje priznala je juče policiji Srpske da je Dragan ilegalno prešao granicu između Srpske i Hrvatske, tako što je preplivao Savu. Paravinjina supruga Milijana, koja je puštena iz pritvora u Policijskoj stanici u Srpcu, priznala je policiji da je supruga dovezla do Slavonskog Broda, odakle je on u šorcu preplivao rijeku te da ga je ona dočekala na drugoj strani obale.

12. 42 Antonijina sestra Ana za 24sata.hr rekla je da se nada da će Paravinja uskoro biti predan hrvatskom pravosuđu.

- Upravo smo čuli da je uhićen i nadamo se da će uskoro biti izručen Hrvatskoj. Vjerujemo da će biti procesuiran te da će kazneno odgovarati za sve što je učinio ili nije učinio Antoniji. Od njega kao obitelj očekujemo da napokon kaže gdje je Antonija, rekla je Ana.

Očekuje se njegovo izvođenje pred istražnog sudiju u Banjaluci.

 

 

Vezane vijesti:

DNK analiza: Antonija Bilić je bila u kamionu!

Nastavljena potraga za Paravinjom, ni traga od Antonije Bilić (Foto, Video)

Brkić: Dragan Paravinja nema status osumnjičenog (Foto)

Pucnjava u šumi u koju je umakao odbjegli kamiondžija Dragan Paravinja! (Foto)

Uhapšeni supruga i ujak odbjeglog Antonijinog otmičara i kamiondžije! (Foto)

U RS tragaju za kamiondžijom Draganom Paravinjom!

Dragan Paravnija osumnjičen za otmicu Antonije Bilić

Slučaj nestale Antonije Bilić: Danas rezultati DNK analize

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije