Hronika

DNK analiza: Antonija Bilić je bila u kamionu

DNK analiza: Antonija Bilić je bila u kamionu
DNK analiza: Antonija Bilić je bila u kamionu

ZAGREB - DNK analiza vlasi pronađene u kamionu odbjeglog vozača Dragana Paravinje pokazala je da je struktura ista kao DNK Antonijine majke.

Analizom vlasi kose pronađene na prekrivaču, uzetom iz kamiona, utvrđena je djelimična podudarnost s DNK profilom uzetim s četkice za zube Antonije Bilić, saznaje "Jutarnji list".

Takođe, DNK se u potpunosti podudara s DNK Antonijine majke, što znači kako se s 90 odsto podudarnosti može reći da je Antonija bila u kamionu.

To potvrđuje današnja saznanja da se signal mobitela Dragana Paravinje, traženog zbog silovanja u Srbiji, kretao u istom smjeru kao i Antonijin. Podsjetimo, signal Antonijina mobitela posljednji je put zabilježen na području Karlovca.

Supruga Dragana Paravinje (43), za kojim policije Republike Srpske i Hrvatske tragaju zbog povezanosti sa nestankom maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, priznala je policiji Srpske da je Dragan ilegalno prešao granicu između BiH i Hrvatske, tako što je preplivao Savu, rekla je portparolka MUP-a RS Mirna Šoja.

Prema njenim riječima, Paravinjina supruga Milijana, koja je puštena iz pritvora u Policijskoj stanici u Srpcu, priznala je policiji da je supruga dovezla do Slavonskog Broda, odakle je on u šorcu preplivao rijeku te da ga je ona dočekala na drugoj strani obale.

Šoja je rekla da je policija RS i dalje na terenu i da intenzivno pretražuje širu okolinu Donjih Srđevića. Ona je ponovila da MUP RS daje svoj maksimum, te da je, osim ljudstva, već dva dana u potrazi angažovan i helikopter.

Federalni mediji javljaju, pozivajući se na anonimni izvor, kako MUP RS vjeruje da je on i dalje živ, uprkos oproštajnoj poruci koju je juče ostavio.

"Analizirali smo pismo i zaključili da je imao namjeru da se ubije, ali da je odustao. On se u poruci izvinjava 'što je to uradio u tvojoj kući', a nije ništa učinio. Policije Hrvatske i RS sigurne su da je imao namjeru dignuti ruku na sebe, ali je iz nekih razloga odustao", izjavio je izvor za "Avaz".

Trećeg dana potrage u Republici Srpskoj na području Srpca angažovane su dodatne snage MUP-a RS, potvrdila je policija.

Cijele noći psi tragači pretraživali su teren oko Donjih Srđevića i Srpca u potrazi za Draganom Paravinjom, ali ništa nisu pronašli.

Potraga za vozačem Paravinjom u naselju Donji Srđevići počela je nakon dojave jednog od mještana da se on tu nalazi, izjavio je juče direktor policije RS, Gojko Vasić, koji je zajedno s Milijanom Brkićem, zamjenikom glavnog direktora hrvatske policije obišao to selo.

Tokom jučerašnjeg dana pronađen je i prvi trag.

Milijana Paravinja, supruga kamiondžije, potvrdila je da je oproštajno pismo, pronađeno u petak u kući rođake Rade Vidović, napisao njen muž Dragan. Tokom potrage za odbjeglim kamiondžijom, policija je pronašla oproštajno pismo u kupatilu, a u kojem bjegunac piše da će presuditi sam sebi.

U oproštajnoj poruci, napisanoj na drvenom ormariću, čitkim rukopisom i latiničnim pismom, Paravinja je najavio da će se ubiti "kako bi spasao sebe i porodicu".

Donosimo pismo Dragana Paravinje:

"(Novac je Milijanin) Rado, Molim te da mi oprostiš što sam ovo učinio u tvojoj kući, ali jednostavno ne mogu više. Bežim od '96. godine i nemam više snage. Molim te prenesi mojima da ih sve volim i da jedino zbog njih žalim što ne može drugačije. Ovim papcima napolju bih zbrisao bez problema, ali nemam više volje da se borim i unazađujem sve oko sebe.

Ja nisam ubio tu curu, niti bilo što drugo učinio i pobegao sam iz nje jer sam mislio da me hoće izručiti Srbiji gde ne smem jer znam šta su učinili na Ovčari i Slavoniji. Znam i šta su učinili svima koji su znali. Znam i ‘ko je meni sve ovo učinio.

Reci, Rado, mojima da ona priča s TV-a nema veze sa mnom, daleko sam iznad te priče. Odlučio sam ovako, jer želim sve završiti i nek’ sa mnom umru i sve slike koje sam video. Mojima prenesi da nisam otkucao ništa što sam znao s ratišta i nema razloga da strahuju. Ujacima se izvini i zahvali što su hteli pomoći i nek' znaju da ih nisam lagao i da sam večeras saznao za sve ovo.

Sve vas mnogo volim i molim vas da me ne sahranite u Pazovi, jer tamo nikad nisam pripadao. Znajte da mi ruke nisu krvave i da nikad nisam obrukao ni Vidoviće, ni Paravinje. Klincima reci da verujem u njih, a Milijani da je bila i ostala moj život i smisao do kraja.

Pozdrav svima, izljubi mi klince, ćaća i mater nek' oproste, a Milijani reci da je čekam na nekom boljem mestu", stoji u pismu potpisanom sa - Dragan. "Novinarima samo reci da ja to nisam učinio i da je (zamrljano)... O ovoj curi ne znam ništa, ali sam znao da će je povezati sa mnom i znao sam da me prate već dugo. Ako je pronađena u Bilišanima, neka traže crni mercedes BG tablica (okonja)".

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da će potraga za odbjeglim Draganom Paravinjom sigurno biti uspješno okončana. On je kazao da je Paravinja u šumu otišao u žurbi, te da sa sobom nije ponio mobilni telefon, niti išta drugo što bi moglo da mu pomogne tokom skrivanja.

Milijan Brkić juče je precizirao da Dragan Paravinja za sada nema status osumnjičenog, ali da će za njim biti raspisana potjernica i u Hrvatskoj.

"Paravinju tražimo da nam rasvijetli sve okolnosti nestanka i da nam pomogne u krim-istraživanju kako bi došli do Antonije Bilić (17)", rekao je Brkić.

Potraga za nestalom Antonijom Bilić nastavljena je i u Hrvatskoj, gdje se provodi krim obrada i analiza svih podataka i informacija pribavljenih u dosadašnjoj istrazi, javio je Ured načelnika šibensko-kninske Policijske uprave.

Podsjećamo, Antonija Bilić je 7. juna napustila porodičnu kuću kod Drniša, a nakon toga je viđena na obližnjem Čikolskom mostu kako stopira od mjesta gdje živi prema Splitu, da bi zatim sjela u kamion. Iako je ranije ispitano više kamiondžija, sumnja se da je traženi kamion vozio upravo Paravinja, koji živi na relaciji Bilišane Donje - Zagreb - Srbija. Paravinja je vozio kamion kojeg su nadzorne kamere snimile u blizini lokacije na kojoj je djevojka zadnji put viđena.

Isti kamion pojavio se i u blizini mjesta na kojem je lociran posljednji signal njenog mobilnog telefona. Sumnju istražilaca pobudio je Paravinjin misteriozni nestanak na dan kada je nestala Bilićeva.

Potjernice zbog silovanja

MUP RS je 2005. za Paravinjom raspisao potjernicu, jer je osumnjičen za silovanje počinjeno te godine na području Istočnog Sarajeva.

Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja iz 2004. godine

Napio se noć prije nestanka Antonije

Noć prije nestanka Antonije Bilić, vozač kamiona Dragan Paravinja napio se u kafiću kod Čikolskog mosta, na kojem je djevojka posljednji put viđena kako stopira.

Potvrdila je to konobarica u ovom kafiću, koja je Paravinju prepoznala nakon što je njegova slika objavljena u medijima. Konobarica je dodala da joj se čini da je te noći pijani vozač proklinjao žene, a na kraju je otišao da spava u kabinu svog kamiona.

"Dragan dobar kolega"

Zaposleni u kompanijama u kojima je Dragan Paravinja radio ispričali su kako je taj vozač oduvijek bio veseo čovjek, ali i dobar kolega.

Niko od njih nije sumnjao da je za njim policija godinama tragala zbog silovanja u Srbiji i u BiH.

Mudro izbjegavao vožnju u Srbiju

U jednom prevozničkom preduzeću iz Hrvatske, u kojem je Paravinja bio zaposlen, rekli su da je riječ o vrijednom radniku, ali da je, ipak, insistirao da ne vozi za Srbiju.

"Molio je da ga ne šaljemo na put u Srbiju, jer se, kako je rekao, suprotstavio Miloševićevom režimu, pa tamo nije dobrodošao", rekao je vlasnik tog preduzeća, koji je ovih dana saznao da za Paravinjom godinama traga srbijanska policija zbog silovanja u toj zemlji.

Dokazni materijal

Dovoljan razlog da hrvatska policija osumnjiči 43-ogodišnjeg državljanina Srbije i Hrvatske bilo je poklapanje vremena kada je posljednji put zabilježen signal telefona nestale djevojke sa vremenom kada su kamere na autoputu u Hrvatskoj snimile kamion kojim upravlja Paravinja.

Paravinja je radio u jednoj hrvatskoj građevinskoj firmi kao vozač, a dana kada je nestala Antonija Bilić, od šefa je tražio slobodan dan kako bi, kako je rekao, otišao u Srbiju na sahranu.

U Srbiju, međutim, nije dolazio od 2004. godine, kada je za njim raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne zbog dva silovanja prije 15 godina.

Vezana vijest:

Nastavljena potraga za Paravinjom, ni traga od Antonije Bilić (Foto, Video)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije