Svijet

CIA koristila usluge "Mosak Fonseke“

CIA koristila usluge "Mosak Fonseke“
CIA koristila usluge "Mosak Fonseke“

BERLIN - Obavještajne agencije iz različitih zemalja, uključujući američku Centralnu obavještajnu agenciju /CIA/, su koristile usluge panamske advokatske firme "Mosak Fonseka" te otvarale ofšor kompanije kako bi prikrile svoje aktivnosti, javili su danas njemački mediji.

"Mosak Fonseka" se trenutno nalazi u centru međunarodnog skandala zbog izbjegavanja poreskih obaveza. Ova firma je, navodno, pomagala bogatim i uticajnim ljudima da, koristeći ofšor kompanije, izbjegnu plaćanje poreza.

List "Zidojče cajtung" je objavio da su tajni agenti i informatori širom svijeta koristili usluge ove firme i otvarali fiktivne kompanije kako bi prikrili svoje aktivnosti.

Među klijentima panamske advokatske firme su se nalazili ljudi koji su učestvovali u međunarodnom skandalu iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kada su visoki zvaničnici SAD tajno omogućili prodaju oružja Iranu, prenosi "Sputnjik".

List je objavio da su sa ovom firmom poslovali sadašnji ili bivši visoki zvaničnici obavještajnih službi iz Saudijske Arabije, Kolumbije i Ruande.

Ranije u aprilu "Zidojče cajtung" je iskoristio informacije koje su procurile iz "Mosak Fonseke" i objavio da su mnogobrojni bivši i sadašnji svjetski lideri koristili usluge "poreskog raja".

Advokatska firma je odbila da potvrdi informaciju o "curenju" dokumenata i optužila novinare za neovlašteni pristup njenim dokumentima.

"Mosak Fonseka" je upozorila da korišćenje nezakonito dobijenih podataka predstavlja krivično djelo i potvrdila da neće oklijevati da zbog toga iskoristi pravna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije