Svijet

Novinari “Zidojče cajtunga” obećali nove senzacionalne vijesti

Novinari “Zidojče cajtunga” obećali nove senzacionalne vijesti
Novinari “Zidojče cajtunga” obećali nove senzacionalne vijesti

MINHEN - Dvojica njemačkih novinara iz lista "Zidojče cajtung" kažu da su iznenađeni publicitetom koji su izazvali "Panamski papiri" te su obećali još više senzacionalnih vijesti.

"Nikada nisam zamišljao takve reakcije, da će biti objavljeno na svakom televizijskom kanalu i da ćemo dobiti zahtjeve iz medija širom svijeta", izjavio je jedan od novinara Bastijan Obermajer /38/ za AFP.

"Zidojče cajtung", drugi najprodavaniji list u NJemačkoj, dobio je od anonimnog izvora više od 11 miliona dokumenata iz panamske advokatske firme "Mosak Fonseka", u kojima se skreće pažnja javnosti na sumnjiva finansijska poslovanja mnogih bogatih i moćnih ličnosti u svijetu.

List je podijelio svoja saznanja sa stotinama međunarodnih istraživačkih novinara.

Od nedjelje, 3. aprila, kada su dokumenti procurili u javnost, premijer Islanda Sigmundur Gunlaugson i visoki zvaničnik UEFA su primorani da podnesu ostavke, dok se temperatura znatno podigla oko britanskog premijera Dejvida Kamerona i argentinskog predsjednika Mauricija Makrija.

"Jos se nalazimo u sredini otkrića. U narednim danima će biti još više senzacionalnih naslova u mnogim zemljama", rekao je drugi novinar Frederik Obermajer /32/, u sjedištu novina u Minhenu.

Bastijan Obermajer je izjavio da u ovom slučaju "vidimo najrazličitije vrste krivičnih djela, vidimo kako karteli droge peru novac, vidimo umiješanost trgovaca oružjem, vidimo zaobilaženje sankcija i utaju poreza" te dodao da, ako političari zaista žele da ovo zaustave, moraju odmah da djeluju.

"Treba nam čekić kako bismo uništili sistem ofšor kompanija," dodao je Bastijan Obermajer, tvrdeći da "politika malih koraka nije dovoljna" te istakao da, premda vlade država preduzimaju određene korake protiv poreskih utaja, "oni se prilagode, pronađu nove ideje" kako bi preusmjerili i sakrili svoj novac.

NJegov kolega Frederik Obermajer je bio više rezervisan i rekao da se puno govori o ovom slučaju, ali je pitanje šta će na kraju biti urađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije